Бонусите за първа линия секват при малко заболели

Бонусите за първа линия секват при малко заболели
A A+ A++ A

Променя се начинът за изплащане на бонусите от 1000 лв. за първа линия. Това става ясно от променената Методика на НЗОК за определяне на размера на сумите, заплащани от Фонда за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка.

Промените обхващат изплащането на бонусите за медиците от извънболничната помощ, както и допълнителните 360 лв. за сестрите, наети при личните лекари. От юли месец парите за общопрактикуващите лекари и специалистите извън болниците ще се изчисляват на база коефициент, свързан с броя на заболелите от COVID месечно.

Колкото по-нисък е той според броя на заболелите на 100 000 души население, толкова по-малко ще са и допълнителните средства за медиците. Например при заболеваемост до 150 души на 100 000 население, той ще е 0,25, а при пик на епидемията и разпространение на заразата от над 600 на 100 000 коефициентът ще е 1.

Коефициент се определя и при месечните суми за изпълнителите на СИМП/медицински центрове или диагностично-консултативни центрове, които работят при неблагоприятни условия. До момента те взимаха по 30 000 лв. месечно, но след юли средствата за тях също ще се определят на база заболеваемост.

В частта, свързана със заплащането на работещите в лабораториите, се поставя лимит от брой специалисти, които може да се отчитат за получаване на бонус, като те ще са в зависимост от броя извършени PCR тестове. Ако броят им е до 100, ще може да се отчита един човек от персонала, а ако извършените изследвания са над 1000, то допълнителни средства ще могат да получат до 10 души медицински и немедицински персонал.

Корекции в наредбата има и при заплащането на средствата за работещите в болниците. Допълнителните пари ще се дават спрямо реално отработени часове за месеца. Ако медиците са работили по време на пик на епидемията, тоест при над 600 на 100 000 болни, те ще получават 1200 лв. вместо 1000 лв.

Според промените след август, за да получат 85% от отчетената дейност лечебните заведения ще трябва да имат реална изработена дейност в размер на 60%. За юли този праг ще е 50%.

#коронавирус #пари #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »