Атанас Пеканов: Не бива евросредствата да се концентрират в столицата

Атанас Пеканов: Не бива евросредствата да се концентрират в столицата
A A+ A++ A

"Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в София. Столицата - така или иначе, се развива добре, но останалите региони остават най-бедните в Европа. Ние споделяме, че метрото е важно, но не виждаме защо София не търси начин част от тези големи инфраструктурни проекти да ги финансира сама, а не само от държавния бюджет. "Това заяви в предаването "Денят зпочва с Георги Любенов" по БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той припомни, че 5% от Плана за възстановяване и устойчивост са отделени само за проекти на столицата: "То може да изгежда малко, но ако го сравним с всички останали градове, там проектите са по-малко. 560 млн. лв. в плана бяха заложени само за неща, които са за София", каза Пеканов.

Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще се реализира. Търсим възможности от тези 560 млн. лв., които са специално за София в Плана за възстановяване, някакво намаление, за да можем да ги прерзпределим на други места в страната.

Всички столици внасят най-много данъци. Част от ролята на бюджета е да търси преразпределение и да насочи част от средствата в други градове. От това имат интерес и столичани, убеден е той.

Във всички страни-членки е така - столицата е отделен административен регион и получава по-малко от европейските средства. София е част от Югозападния регион и така този регион получава по-малко, но той се възприема и като по-богат, обясни вицепремиерът.

Засилване на парите по пера здравеопазване, образоване и енергетика - това е направил служебният кабинет в Плана за възстановяване, проекта за който вече е изпратен в Европейската комисия.

"Намерили сме проекти, в които е имало излишни разходи, оттам прехвърляме към други, които са наш приоритет", уточни Пеканов. По думите му някои проекти са добри и ги надграждат.

Имаме сериозен проблем с проекта за Напоителни системи. Има опасения, че ще навреди на околната среда по начина, по който е заложен, даде пример той.

Ще бъде поискана и допълителна помощ от ЕК, за да се подобри капацитета на администрацията у нас, и тя да бъде подготвена да контролира харченето на парите и изпълнението на плана, съобщи Пеканов.

1,6 млрд. лв. ще бъдат получени тази година в българската икономика след финалното одобрение на плана в Брюксел, уточни вицепремиерът. По думите му няма опасност страната ни да загуби средства заради забавянето. Парите не са застрашени, каза той.

 

 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »