Туроператори и хотелиери скочиха срещу спирането на руските туристи

Туроператори и хотелиери скочиха срещу спирането на руските туристи
A A+ A++ A

Туроператори и хотелиери в района на Бургас изразиха своята протестна позиция на съвместна среща, с която се обявиха против спирането на руските туристи за България заради покачването на заболеваемостта в Русия.

Полетите между двете държави на националните превозвачи „Аерофлот“ и „България Еър“ стартираха отново едва преди десетина дни - на 28 юни 2021 г.

Другата руска авиокомпания „S7” тръгва да оперира на 9 юли 2021 г. до Варна и Бургас, заяви пред TravelNews представителят на авиопревозвача у нас Галин Георгиев, който е и управител на туроператора “Солвекс” и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

“Предлагаме на държавата да не забранява влизането на руските туристи в България ако Русия попадне в червената зона по новата система за влизане в страната. Това ще бъде пагубно за целия туристически бранш, защото отново ще реализираме загуби заради продадени хиляди самолетни билети и туристически пакети за настаняване в хотели”, каза Георгиев. Според него страната ни трябва да реагира като Гърция. Задължително да се сложи пристигането с отрицателен PCR тест в България от Русия. Независимо дали си ваксиниран или проболедувал.

Освен това държавата да определи отделни коридори на летищата за пристигането на руските туристи. От тях задължително да бъдат вземани безплатни проби с бързи антигенни тестове на аеропортите. След отрицателен тест да бъдат пускани. При положителни резултати държавата да определи карантинни хотели или места, където да бъдат настанявани, обясни Георгиев. Браншът подкрепя държавата с мерките срещу разпространението на коронавируса в България и съответно посрещането на здрави чужди туристи. “Ние сме заинтересовани страната ни остане в зелената зона и да опазваме здравето на всички, включително, и на туристите”, коментира Галин Георгиев.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви преди два дни, че ако разпространението на Делта варианта продължи по този начин, ще вкараме Русия в червената зона. Това означава, че руски туристи няма да могат да влизат в страната ни. “Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространение на индийския вариант - не само у нас, но и на изток, и на запад от страната ни”, допълни той. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки, категоричен бе доц. Кунчев.

Той даде пример с Португалия - страната изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия да изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Че вирусът ще влезе в България, няма никакво съмнение, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, обясни Ангел Кунчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »