Плевнелиев говори още в първия ден на Общото събрание на ООН

Плевнелиев говори още в първия ден на Общото събрание на ООН
67-мата сесия на Общото събрание на ООН се открива в Ню Йорк, а президентът на България Росен Плевнелиев ще говори още в първия ден на форума. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

67-мата сесия на Общото събрание на ООН се открива в Ню Йорк, а президентът на България Росен Плевнелиев ще говори още в първия ден на форума.

80 държавни глави, 43 министър-председатели и над 35 министри на външните работи се събират в залата на Общото събрание на ООН, за да обсъдят глобалните проблеми пред света, предаде бТВ.

Ситуацията в Близкия изток, включително и в Сирия, където вече година и половина продължават боевете между силите на правителството и опозицията, ще бъде сред основните теми на дискусиите между световните лидери.

На дневен ред са и безредиците в мюсюлманските страни след антиислямския филм от САЩ „Невинността на мюсюлманите", както и ядрената програма на Иран.

Преди началото на форума иранският президент Махмуд Ахмадинеджад определи появата на филма „Невинността на мюсюлманите" като престъпление и следствие на злоупотреба със свободата на словото.

„Ние винаги осъждаме всички провокативни действия, насочени срещу религиите и чувствата на които и да е хора. Също така осъждаме всички форми на екстремизъм. Оскърбяването на пророка е отвратително," подчерта ислямският лидер в интервю за Си Ен Ен.

По неговите думи създалата се вследствие на филма ситуация трябва да бъде разрешена „в хуманитарната сфера" с участието на всички страни.

#ООН #Общо събрание на ООН #ОС на ООН #Росен Плевнелиев #Президент на България #Ню Йорк #Махмуд Ахмадинеджад #президент на Иран #ядрена програма #Сирия #„Невинността на мюсюлманите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »