Йончева: Европейската агенция по убежището ще ни защити от бежанска вълна

Йончева: Европейската агенция по убежището ще ни защити от бежанска вълна
A A+ A++ A

"България ще бъде вече много по-защитена и ще разполага с допълнителни инструменти, за да се справи с една евентуална бежанска вълна, която идва най-вече от Турция" - това каза евродепутатът Елена Йончева, коментирайки споразумението, постигнато в края на Португалското председателство на Съвета на ЕС, за създаване на нова Европейска агенция по убежището.

Като основен докладчик по темата тя определи пълноправния статут на агенцията като огромен пробив за Европа и за България и нарече споразумението историческо.

По думите ѝ досега големият натиск от мигранти е бил поеман предимно от държавите на първа линия - Италия, Испания и България.

"Една такава агенция, която увеличава своите правомощия, инструменти и бюджет, ще може да филтрира действителните бежанци, бягащи от война, и тези, които нямат основание да искат убежище, а са икономически емигранти. ... Тази агенция ще ни помогне да се справяме с миграционния натиск и няма да разчитаме на благоволението на тези, които управляват в даден момент в Турция, например", обясни още Йончева пред БНР.

Тя подчерта, че е от български интерес да има обща европейска политика на солидарност, която да позволи търсещите убежище, когато влязат в България, да бъдат разпределени в останалите държави от ЕС: "Европейската агенция по убежището е в интерес на нашата национална сигурност".

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"