Цената на месото скочила с 30% само за месец

Цената на месото скочила с 30% само за месец
Цената на месото на едро през август е скочила с 30% само за месец, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на месото на едро през август е скочила с 30% само за месец, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

По думите му „браншът е буквално в шок“, защото всяко предприятие е принудено да сложи върху тази надценка и разходите за труд и енергийни ресурси, преди да образува цената, на която ще продаде продукцията си на едро, предаде Дарик.

„Междувременно разликата между цената на едро и тази на дребно е между 45 и 50% - както при месото и месните продукти, така и при хляба. От началото на годината досега консумацията на месо е спаднала с 20-22% спрямо същия период на миналата година“, заяви Кирил Вътев.

Той не се нае да прогнозира какво ще се случи с цените за крайния потребител.

„При нас големият проблем е рязкото поскъпване на основната суровина – месото. Лошото е, че за август поскъпва с 30%, за две седмици през септември спря и отново продължи да расте“, каза още Кирил Вътев.

Според него причина за по-скъпите месни и млечни продукти е големият скок в цените на фуража.

По думите му през последните две години плавното поскъпване на месото се дължи на огромното потребление, което продължава да расте в Китай, и ЕС реализира огромен износ.

#Кирил Вътев #Асоциация на месопреработвателите #месо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"