Екокатастрофа заплашва Атанасовското езеро, алармират природозащитници

Екокатастрофа заплашва Атанасовското езеро, алармират природозащитници
A A+ A++ A

Природозащитници алармират за предстояща екокатастрофа в Атанасовското езеро край Бургас. Новостроящият се Северен обход на Бургас се намира само на метри от езерото, а проектът предвижда дъждовната вода от пътя да се влива във водния басейн, известен с високата си соленост.

Усладняването на езерото е фатално за голяма част от обитателите, за които живеят при такива супер солени условия. Например при последното наводнение, когато се усладни цялото езеро, популацията на Кавказкото попче, която обикновено е около милион численост тотално изчезна. Нямаше нито едно Кавказко попче, така че последствията са сериозни. Изчезват видове, които са пряко свързани със солените води, обяснява Радостина Ценова, екозащитник.

С усладняването на водата и изчезването на някои обитатели се променя цялата екосистема, твърдят още природозащитниците. Атанасовското езеро е хабитат на много видове птици, които могат да останат без храна.

В България Атанасовското езеро е единственото, заедно с Поморийското, където гнездят някои видове птици свързани със свръхсолените води като Съблеклюн, Морският дъждосвирец и др. Те ще изчезнат. Така че ще има минимум два отрицателни ефекта. От една страна самото Атанасовско езеро като екосистема ще бъде силно увредено, да не кажа непоправимо и второ ще изчезна видове, за които България е поела ангажимент към международни организации и Европейския съюз, казва д-р Петър Янков, БДЗП.

Природозащитници сигнализират още, че помпената станция край Солниците е в окаяно състояние и има опасност Атанасовксото езеро да се наводни.

Езерото е единственото място у нас, от където се добива сол. Ако водата му продължава да се усладнява, суровината ще изчезне.

Може би е въпрос на година. Ще дам за пример Поморийското езеро, в което тази година не се добива сол, защото в резултата на строителството на новия обход на Поморие повърхностните води са заустени директно в Поморийско езеро. И в резултата на това солеността е по-ниска от Черно море и е икономически неизгодно извършването на солодобивна дейност, казва Диян Томов, главен технолог на Черноморски солници Бургас.

Природозащитници твърдят, че преди старта на обхода на Бургас, екоинспекцията е отказала да направи доклад за въздействие на околната среда.

От РИОСВ обясниха, че ще проверят случая.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »