Испания е на полуфинал, след като оцеля в нова драма и дузпи срещу приятната изненада Швейцария

Испания е на полуфинал, след като оцеля в нова драма и дузпи срещу приятната изненада Швейцария
A A+ A++ A

Испания надви в драма Швейцария след 1:1 в редовното време и продължения, и успешни дузпи, което позволи на тима  да се класира на полуфинал на Евро 2020> Там иберийците където ще се изправят срещу Италия. Селекцията на Луис Енрике имаше нов инфарктен двубой от континенталната надпревара. Този път "Ла Фурия" премина през лотарията на единадесетметровите удари, за да отстрани приятната изненада Швейцария. "Кръстоносците" изостанаха рано заради автогол на Закария. Силно второ полувреме обаче заслужено ги дари с паритета, благодарение точния изстрел на Джердан Шакири.

Макар и с червен картон, заради груб фаул на Ремо Фройлер, екзекуторите на Франция удържаха испанците и през допълнителните 30 минути. Тогава Ян Зомер сътвори няколко фамозни спасявания срещу Морено и Олмо.

Късметът обаче напусна алпийската държава при дузпите, където Унай Симон се превърна в герой за Испания, спасявайки изстрели на Аканджи и Шер. Младият Рубен Варгас пък прати кълбото над горната греда. Така Микел Оярсабал имаше приятното удоволствие да официализира успеха при 11-метровите удари с 1:3 и прати своята страна на полуфинал.

Изненада на "Газпром Арена" нямаше и Испания стартира този четвъртфинал с дълги разигравания в центъра на терена. Швейцарците пък решиха да заложат на действията си от осминафинала с Франция, дебнейки всеки един добър шанс за контраатака.

"Ла Фурия" изпълни своя стремеж и стигна до ранно откриващо попадение. Е, то стана факт и с лека доза късмет. Жорди Алба, който се намираше на границата на наказателното поле, стреля от воле след центриране от корнер. Хубавият му шут летеше към обсега на Ян Зомер, но рикошет в крака на Денис Закаря промени фатално полета на кълбото и то се заби неспасяемо в мрежата на "кръстоносците". Малшансът за №6 от швейцарците беше голям, тъй като именно той замени наказания за днешния мач капитан Гранит Джака.

Селекцията на Лучо Енрике не отстъпи, а даже тръгна още по-яростно напред, търсейки втори гол в двубоя. Шанс да пробва Зомер от фаул получи Коке в 16-ата минута, но изпълнението му мина малко над горната греда.

Националният страж на испанците - Унай Симон, отново се изложи пред феновете в 18-ата минута. Баският страж пак не действа добре при върната топка към него, но поне този път съумя да я ритне. Доста наблизо обаче, което позволи на Швейцария да сътвори опасна атака, завършила само с ъглов удар.

Голяма неприятност сполетя лагера на Швейцария в 22-ата минута, когато един от основните им футболисти Бреел Емболо се контузи при контакт с Пау Торес. Това наложи и неговата принудителна смяна с младия Рубен Варгас.

Постепенно селекцията на Владимир Петкович заигра далеч по-открито и интересните положения пред Симон не закъсняха. В 33-ата минута Мануел Аканджи се оказа най-съобразителен при корнер, но насочването му с глава не намери целта.

Събитията горе-долу се повториха и няколко минути по-късно, когато Силван Видмер се ориентира най-добре при центриране от статично положение. Опитният флангови защитник също остана разочарован след стрелбата си с глава.

На полувремето Луис Енрике направи рокада в своя състав. На терена се появи Дани Олмо, а играта напусна Пабло Сарабия.

Именно включването на Олмо можеше да има голово значение още в 48-ата. Алваро Мората го намери с перфектен пас, но ударът му от въздуха беше спасен с лекота на Зомер. Секунди по-късно вече прозвуча и доста закъснелия сигнал за засада.

Олмо продължи да бъде доста нестандартен за швейцарската отбрана. Плеймейкърът на РБ Лайпциг с лекота си спечели пространство за центриране към Коке, но капитанът на Атлетико (Мадрид) разочарова при удара си с глава.

Халфът на Швейцария - Денис Закария можеше напълно да се реабилитира за автогола си в седмата минута, разписвайки се в правилната врата в 55-ата. Тогава звездата на Борусия (М'Гладбах) спечели въздушно единоборство при корнер и насочи с глава към левия ъгъл на Симон. Вратарят "замръзна" и само късметът го отърва от това да не извади кълбото от мрежата си.

Швейцарските фенове не можеха да повярват как любимците им не изравниха резултата в 59-ата минута. "Кръстоносците" преляха светкавично от защита в нападение и триходова комбинация между Шакири, Цубер и Варгас, трябваше да бъде завършена от нападателя с доминикански корени. Младият стрелец пребори шпагатите на Торес и Лапорт, но изстрелът му отблизо бляскаво бе париран от страхотния рефлекс на Унай Симон.

Клишето гласи - "футболната логика възтържествува", и о, да - точно това се случи в 68-ата минута. Настоятелността на швейцарците даде ефект и те възстановиха паритета в 68-ата минута. Всичко започна с кошмарна грешка между Лапорт и Торес, които подариха топката на атакувалия ги Ремо Фройлер. №8 веднага се възползва от ситуацията и подаде за своя капитан Шакири, който през краката на Аспиликуета направи 1:1.

От благоприятна, ситуацията за "червените" стана доста тежка в 76-ата минута. Реферът Майкъл Оливър беше категоричен, че Ремо Фройлер е действал брутално при влизането си срещу Жерард Морено и го изгони с директен червен картон. Британският арбитър дори не пожела да се допитва до съвет от колегите си във ВАР-стаята. Така хората на Владимир Петкович ще трябваше да се оправят с човек по-малко срещу фаворизирания си опонент.

Жерард Морено направи първото си по-значимо действие в четвъртфинала, пет минути преди края на редовното време. Резервата получи хитро подаване от Педри, но техничното му насочване завърши със спасяване на Зомер.

С наближаването на заветните акорди от редовното време, испанците обградиха наказателното поле на своя съперник. Няколко добри центрирания осъществи Коке, но те не бяха използвани правилно от колегите му в атака.

Така мачът влезе в продължения.

Нападателят на Испания - Жерард Морено, щеше да счупи гредата от яд, след като в 94-ата минута сътвори непростим пропуск. Жорди Алба проби по фланга и го дари с прострелен пас. Носителят на Лига Европа с Виляреал, засече от непосредствена близост, но незнайно как не намери очертанията на вратата.

Изпитанията за Ян Зомер продължиха и с далечен шут на Жорди Алба, който отново се отклони в швейцарец и опасно се отправи под напречната греда. Опитният страж внимаваше и изби в корнер.

Испания определено нямаше късмет с централните си нападатели, като Жерард Морено отново влезе в ролята на грешник в 100-ата минута. Тогава Оярсабал получи извеждащо подаване, което ангажира защитниците на Швейцария. Топката случайно достигна до тарана с №9, но акробатичният му удар геройски бе отразен от Ян Зомер. Малко след това опитният вратар отрази и шут на Микел Оярсабал.

Второто продължение запази традицията от първото и испанците пак се разминаха с попадение. Маркос Йоренте бе намерен около дузпата, но наглед головият му удар бе блокиран от фамозния шпагат на Рикардо Родригес.

Ян Зомер предотврати хубава заучена комбинация на испанците при корнер. Тя завърши с изстрел на Серхио Бускетс с глава, но и той беше уловен от безпогрешния страж. Жерард Морено имаше пореден шанс да се превърне в герой за иберийците в 118-ата, но таранът стреля прекалено слабо по земя и в обсега на вратаря. Така събитията докараха този двубой до логичния му завършек - изпълнението на дузпи.

При наказателните удари "Ла Фурия" демонстрира далеч по-голяма увереност. Швейцарците пропуснаха цели три пъти, което улесни задачата на техния опонент. Успешните дузпи на Олмо, Морено и Микел Оярсабал пратиха заслужено Испания на полуфинал, където ще се изправят срещу Италия, която разплака Белгия с 2:1 и вече е непобедена в 32 поредни срещи.

#Евро 2020 #Испания #Швейцария #дузпи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »