Игнатов: Седмокласниците трябва да общуват свободно на чужд език

Игнатов: Седмокласниците трябва да общуват свободно на чужд език
Сергей Игнатов представи проектите на нови единни учебни програми от втори до седми клас за шестте основни чужди езици, които се изучават в българското училище - английски, испански, италиански, немски, руски и френски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В края на седми клас учениците трябва да комуникират успешно на чужд език, затова е важна тенденцията в програмите за олекотяване на високата теория в полза на практиката, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

Той представи проектите на нови единни учебни програми от втори до седми клас за шестте основни чужди езици, които се изучават в българското училище - английски, испански, италиански, немски, руски и френски, предаде БТА.

Новите учебни програми по чужди езици са съгласувани с Общата европейска езикова рамка, която предвижда в края на началния етап (в края на четвърти клас) учениците да владеят съответния чужд език на ниво А1, а в края на прогимназиалния етап (в края на седми клас) - на ниво А2.

Новост в учебните програми по чужди езици е, че граматиката се олекотява. Въвежда се и работата по проект като задължителен компонент от обучението по чужд език.

Целта е да се развива инициативността, креативността, критичното мислене и въображението на учениците, обясниха авторите на програмите.

„В новите учебни програми по чужд език до 60% ще са отделени за новите знания, а 40% - за затвърждаването на по-старите," обясни Сергей Игнатов.

„Новата учебна програма по английски език предвижда транскрипцията да започне да се изучава поетапно от трети клас, а в сегашната програма тя се въвежда от пети клас, съобщи Мариана Лозанова - учител по английски език във Второ СОУ и един от авторите на учебната програма по английски.

Преподавателката обясни, че по-ранното изучаване на транскрипцията се налага, тъй като сега в много от училищата тя не се преподавала.

„Целта е чрез по-ранното въвеждане на транскрипцията учениците да могат да използват и речник, а не да четат думите по интуиция," отбеляза тя.

Сега английският език се изучава в 1 клас като свободноизбираем предмет, а от 2 клас става задължителен. В първи клас учениците научават българската азбука, а във втори и английската.

„Втори клас е много разтоварен, за да могат децата да комуникират, но запазихме и модалният глагол „can", защото е много важен," каза още Мариана Лозанова.

Промените в учебните програми предвиждат още модалните глаголи от пети клас да се изучават в шести.

Перфектното време, което сега се изучава в седми клас, ще премине в шести клас, с една част от условните изречения и със страдателния залог.

Мариана Лозанова съобщи, че новата учебна програма няма да промени седмичния брой на часовете за чужд език.

Три часа и половина седмично ще се изучава чужд език в пети и в шести клас, три часа - в седми клас, във втори клас - два часа, а в трети и в четвърти клас - по три часа седмично.

#Сергей Игнатов #министър на образованието #чужд език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »