Баща, бивш шеф в полицията в Бургас и синът му, настоящо ченге, са арестувани за изнасяне на инфо и изнудване на хора от ъндърграунда

Баща, бивш шеф в полицията в Бургас и синът му, настоящо ченге, са арестувани за изнасяне на инфо и изнудване на хора от ъндърграунда
A A+ A++ A

От пресцентъра на ОДМВР-Бургас разпространиха информация за арестувани баща и син – бивш и настоящ полицаи. Бившият началник на отдел „Криминален“ Николай Николов и синът му Венцислав Николов бяха задържани след мащабна разработка. Те са обвинени в изнасяне на информация, изнудване и „чадър“ над престъпници.

Ето какво съобщиха от полицията:

„Във връзка с проявения голям обществен интерес, Ви уведомяваме, че на територията на Бургас съгласно заповед на Главния секретар на МВР и под прякото ръководство на Районна прокуратура-Бургас е проведена специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР-Бургас и дирекция „Вътрешна сигурност“ с участието на Окръжен следствен отдел, при която са задържани две лица – бивш и настоящ служители на ОДМВР-Бургас. Извършени са множество процесуално-следствени действия, иззети са и веществени доказателства, съотносими към предмета на разследването. Изготвено е предложение до Министъра на МВР за образуване на дисциплинарно производство и отстраняване на задържания служител на вътрешното ведомство. По случая е образувано следствено дело.“

ЕТО КАКВО НАПИСА БУРГАСКИЯТ САЙТ ГЛАГМАН ЗА ТАТКОТО И СИНА:

Задържаните вчера при специализирана полицейска акция двама мъже – единият в ж. к. „Славейков”, а другият – в ж. к. „Меден рудник”, са баща и син – прославени в полицейските среди и в ъндърграунда едновременно като покровители и като изнудвачи, съответно става дума за пари. Доходоносният фамилен бизнес от престоя им като държавни служители, пазители на реда и законността, при това в криминалния сектор, е продължила с години.

Припомняме, че вчера около 7,30 часа в бл. 20 в ж. к. „Славейков” бяха поставени белезниците на бащата Николай Николов, който в периода 2012 – 2014 г. бе началник на сектор „Криминален” в ОДМВР-Бургас, а преди това ръководеше група от криминалисти в борбата им срещу противозаконното отнемане на МПС.

Флагман.бг установи вчера, че след изтеглянето му от системата на МВР през 2015 г. той е продължил с методиките за получаване на информация, която да продава към престъпния свят. Припомняме също, че през 2013 г. началникът на криминалистите бе демонстративно пребит от мутра, но разследването на мотивите за побоя не стигна доникъде, след което Николов тихомълком бе оттеглен.

През тези години – до вчера, екс криминалист номер 1 на ОДМВР-Бургас упражняваше легитимна дейност като застраховател в престижна компания, ползвайки офиса си за осъществяване на контакти с престъпници.

Едновременно с ареста на Николов – старши бяха щракнати белезниците и на сина му Венцислав Николов, който живее във вход „Г” в бл. 411 в ж. к. „Меден рудник”. Професията в това семейство се предава явно от баща на син, защото съвсем младият Венци, явно с протекциите на таткото, първо е устроен в гранична полиция. Много бързо след това е преместен в 4 РУ-Бургас, където става патрулно-постови, а много скоро след това е повишен и преместен в криминалния отдел.

Установено е, че бащата е ползвал информация, подавана от сина му, за подготвяни арести, обиски и претърсвания, след което е изнудвал съответния контингент за пари. Схемата можеше да работи още дълго време, ако бащата и синът са се задоволявали само с „чадърите”, които са опъвали над престъпниците срещу заплащане. Проблемът им бил в прекомерната алчност. След като получавали пари от „подготвяните да имат неприятности с органите на МВР”, те не държали на мъжката си дума. Оставяли ги да бъдат арестувани, а след това в хода на досъдебните производства искали допълнително пари, за да ги отърват „отново”. Бащата от години е известен с два прякора – Хамелеона и Алчния, и двата прякора покриват изцяло същността му, каза източник на Флагман.бг.

Арестите и на двамата вчера са реализирани след продължителна разработка на специализиран екип от топ ченгета от ОДМВР-Бургас. Когато Венци бил докаран с белезниците за разпит в 4 РУ, колегите му там останали със зейнали чейнета. Те не са участвали в разработката. Знаели са с какво се занимава колегата, но никога не са се надявали, че един ден може да има възмездие.

Но това е само едно от направленията, по които ще бъдат разследвани Николови. Има събрани доказателства, че са се занимавали със застрахователни измами и че са свързани с канал за крадени коли.

#Бургас #арести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай