Съветът на ЕС похвали България за законите, призовава за прилагането им

Съветът на ЕС похвали България за законите, призовава за прилагането им
Съветът на ЕС похвали България и Румъния за напредъка им в областта на правосъдието, отчитан чрез докладите на Европейската комисия от приемането на двете държави в ЕС на 1 януари 2007 г.
A A+ A++ A

Съветът на ЕС похвали България и Румъния за напредъка им в областта на правосъдието, отчитан чрез докладите на Европейската комисия от приемането на двете държави в ЕС на 1 януари 2007 г.

Съветът на ЕС приветства усилията на България и Румъния въз основа на Механизма за сътрудничество и проверка през последните пет години и смята, че необходимата правна рамка до голяма степен съществува в двете държави членки, предаде БГНЕС.

Съветът посочва, че сега вниманието трябва да бъде съсредоточено върху прилагането на съществуващото законодателство и допълнителни реформи и окуражава двете страни да предприемат нови решителни, уместни и спешни мерки за изпълнение на всички цели по Механизма за сътрудничество и проверка.

В тази връзка институцията припомня, че необходимостта от значими и тайни подобрения на законовата и съдебната система ще изисква ангажиран и последователен подход от всички релевантни държавни органи, както и широка политическа подкрепа и решителност.

Съветът на ЕС изразява задоволство от широката публична подкрепа в България за продължаване на стратегията за реформи и посочва важните стъпки като подобрения закон законфискация на имущество и създаването на много от инструментите за извършване на нови реформи.

Съветът на министрите признава, че в ключови моменти българското правителство е проявило силна политическа воля за постигане на дълбоки и трайни реформи.

България е на път да постигне целите по Механизма, ако ускори процеса на реформи, посочва Съветът.

Той обаче припомня оценката на Комисията, според която пред страната ни остават значими предизвикателства като борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Съветът призовава България да увеличи усилията си за цялостно реформиране на съдебната система и да демонстрира ефективен и траен ангажимент от властите на всички нива и във всички области.

Предстоящите избори за Висш съдебен съвет са значима възможност за поставяне на ръководство, което да подкрепи независима, професионална и ефективна съдебна система, допълва Съветът.

Той отбелязва, че Механизмът за сътрудничество и проверка е изиграл роля за напредъка на България и Румъния и че той остава подходящ инструмент за подпомагане на двете страни в усилията им за реформи за постигане на конкретни и трайни резултати по целите в Механизма.

#Съвет на ЕС #България #Румъния #Механизъм за сътрудничество и проверка #ЕК #реформа #законодателство #конфискация #съдебна система #корупция #организирана престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"