Експерт съветва: Спестявайте в злато и сребро и живейте под наем, вместо да купувате надценени жилища

Експерт съветва: Спестявайте в злато и сребро и живейте под наем, вместо да купувате надценени жилища
A A+ A++ A

Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г. Това се посочва в приетия вчера проект на Национален план за въвеждането на еврото в България. Как ще се отрази това на икономиката и бизнеса?

"Няма да има съществен ефект, след като сме във валутен борд вече толкова много години. Не би трябвало да има съществени сътресения, ще има технически моменти, свързани с прехвърляне на цени и внасяне, но това не би трябвало да е съществен проблем за икономиката", заяви икономистът проф. Красимир Петров в студиото на "България сутрин".

Приемането на еврото няма директно да се отрази на инфлацията, стана ясно от думите му.
"Инфлационните промени идват от всичките видове харчове, всичките видове бюджетни дефицити, от всичките видове помощи, които се дават за бизнеса. И най-вече от мощната кредитна експанзия на търговските банки, които продължават да надуват този безумен жилищен балон, който рано или късно ще гръмне и ще се върнем в ситуацията на 2008-2009 г.".

Проф. Петров обясни, че всеки балон е с изкуствени цени, които рано или късно се "приземяват". Според него жилищата в София са надценени 3 пъти.

"Отново имаме тройно надценени жилища. Имаме бясно строителство. Имаме мания, хората в момента купуват безумно в отчаяние да не изпуснат влака", изтъкна експертът.

В един момент става осезаемо по-изгодно човек да наема отколкото да купува, смята проф. Петров и изтъкна често задаван въпрос: По-добре ли е да плащаме ипотека от 700 лв. или наем от 600 лв?

"Грешният отговор е, че е по-добре да закупят днес и сега. Хората погрешно разсъждават, че е грешка да се хвърлят пари за наем. Това мислене е грешно, защото 2-4-6 години тези жилища може да са далеч по-евтини и ще могат по този начин да си икономисат 30-50-60 хил. лв.", смята икономистът.

Проф. Петров съветва хората да плащат за наем и междувременно да спестяват в злато и сребро.

"Жилищата са адски надценени, а златото е адско подценено. Имаме вековна история, която показва, че един квадрат в центъра на София струва 1/5 унция злато, т.е. около 300/400 евро", обясни той.

"Наемът дава фундаментална гъвкавост. Като цяло опитът на вековете показва, е изгодно да се купува тогава, когато ипотеката е наполовина на наема, т.е. когато наемът е двойно по-скъп от ипотеката. Ако ипотеката е колкото наемът, това означава, че има балон", допълни икономистът.

#имоти #жилища #злато

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »