Страшилището Кокито, който наръга 18 пъти ученичка в Бургас, скъса нервите на съда! Чувал гласове

Страшилището Кокито, който наръга 18 пъти ученичка в Бургас, скъса нервите на съда! Чувал гласове
A A+ A++ A

Никой не може да влезе в контакт с 27-годишния Иван Кокинов, защото е неадекватен. И аз не успях. Това каза пред Нова телевизия адвокатката му Цветелина Куманова.

На въпроса на репортера Цеца Алексова защо е нападнал с нож 17-годишното момиче, наркоманът отговори с „Ще се изясни“. 

„Елементарното обяснение е, че това момче страда от много сериозно психично заболяване. Разбирате ли? С шизофрения е. Това е неговата тайна. Неадекватен е към момента“, коментира Куманова.

„Някой нещо му говори. Той това твърди“, добави тя. Това момче има нужда от лечение, подчерта защитничката на наркомана, нанесъл на ученичка 18 удара с нож. Вчера Окръжният съд реши, страшилището от Бургас да остане в ареста.

В съдебната зала бяха представени документи за това, че нападателят е с „параноидна шизофрения". Заради поведението му дори се наложи заседанието да бъде прекъсвано неколкократно.

Ще се изясни защо я нападнах, каза Кокито, който наръга 18 пъти с нож ученичка от Бургас

„По информацията, с която разполагаме, обвиняемият е бил настанен за лечение в областния диспансер последно през декември 2015 г. По негови самопризнания, той не е приемал поддържаща терапия, като е бил изцяло некритичен към заболяването си”, обясни наблюдаващият прокурор и ръководител на Бургаската окръжна прокуратура Георги Чинев.

Той обясни, че между обвиняемия и пострадалата е имало разговор, след който Иван я напада – хващайки я за косата, той прорязва гърлото й, като причинява прорезна рана с дължина 15 см, след което й нанася 16 прободни рани в гърба. Според обвиняемия причината за нападението е конфликт с брата на момичето. Той също е разпитан, но има несъответствие между двете версии на двамата мъже.

„Това, което може да се изведе като безспорно, е, че те са имали конфликт. Обвиняемият твърди, че е чул слухове, че братът на пострадала е злословил срещу него. В последствие той заявява, че предприел посегателството, за да може да избави баща си „от невидимите човечета, които го тормозят”. Веднъж той посочва, че мотивът е омраза към брата на пострадалата, след това – че е искал да избави баща си”,  обясни Чинев.

Веднъж той сочи като мотив за нападението омразата си към брата на пострадалата, а от друга – желание да помогне на изтормозения си баща, добави той.

След като репортерът Цеца Алексова припомни как музикантът от Бургас Гергана Даракчиева е била пребита от собствения си брат, който също имал психични проблеми, Чинев изтъкна, че има разписан регламент съгласно Закона за здравето. 

„Правомощията за контрол за лечението на хората с психични разстройства е на Районната прокуратура. По делото е назначена комплексна психиатрична експертиза, заключенията по която може да даде отговор на въпроса дали един такъв психичноболен е и вменяем. Наличието на психическо заболяване не предпоставя непременно невменяемост“, добави той.

Има разписана в НПК процедура по чл. 70 за мерки за лечение, но това са хипотези, които биха могли да бъдат обсъждани на следващ етап, изтъкна прокурорът. 

"Предстои да се прецизира дали нападението не е извършено умишлено. В този случай квалификацията ще е по чл. 116 от НПК и наказанието, което се предвижда е много по-тежко", коментира Георги Чинев.

От експертизата ще стане ясно и дали деянието е извършено с особена жестокост, каза още той.

#Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"