Кьовеши за Словения: Тази страна е заплаха за работата на Европейската прокуратура

Кьовеши за Словения: Тази страна е заплаха за работата на Европейската прокуратура
A A+ A++ A

Словения, която днес поема председателството на ЕС, представлява сериозна заплаха за работата на Европейската прокуратура. Това заяви пред „Пилитико“ главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Единствено Словения не е назначила свои делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Този орган, започнал работа точно преди месец, трябва да разследва измамите и злоупотребите със средства от европейските фондове.

Любляна едва ли ще има свой европрокурор, преди да започне да получава парите за възстановяване. А това ще подкопае ефективния надзор от страна на Европейската прокуратура на изразходването на парите в страната, смята Кьовеши.

„Всички престъпления, извършени след 1 юни, попадат под юрисдикцията на Европейската прокуратура, имаме задължителна компетенция да разследваме.

Затова смятам Словения за сериозен риск, тъй като парите ще продължават да постъпват в Словения, но системите за управление и контрол на еврофондовете там ще бъдат наистина засегнати“, каза Кьовеши.

Тя допълни, че демонстрираната липса на искрено сътрудничество от страна на властите в Любляна ще повлияе сериозно на ефективността на Европейската прокуратура.

През май словенският премиер Янез Янша блокира издигането на кандидати за делегирани прокурори. Представителите на тази страна трябва да са двама. Един от отхвърлените кандидати даде на съд правителството на страната и поиска да бъде спряна процедурата за европрокурор. 

„Очакваме решението на съда до месец. Стига съдът да реши да не се меси в приетото от правителството решение, Министерството на правосъдието незабавно ще повтори процедурата“, се казва в изявление на ресорното ведомство в Любляна.

Едва ли словенските делегирани прокурори ще заемат постовете си до средата на юли, допълват оттам. А в това време страната ще разчита на създадения национален механизъм за защита на финансовите интереси на ЕС.

#Словения #лаура кьовеши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »