Точно след 25 месеца: Цените в България в левове и евро едновременно - вижте как ще се изчисляват

Точно след 25 месеца: Цените в България в левове и евро едновременно - вижте как ще се изчисляват
A A+ A++ A

Цените на стоките и услугите в страната ще бъдат обявявани в левове и евро за срок около 17 месеца при влизането ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. Работната дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2024 г. Това е записано в проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, съобщи “Труд”.

Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при фиксирания курс от 1,95583 лв. за евро. Трябва да се използват всичките пет знака след десетичната запетая и едва след това полученият резултат може да бъде закръглен до един евро цент, пише в Плана за въвеждане на еврото.

Задължението за показване на цените в левове и евро е планирано да започне 30 дни след като Съветът на ЕС приеме решение, според което България отговаря на условията за въвеждане на еврото и потвърди обменния курс, при който ще влезем в еврозоната. Очаква се това решение да бъде взето шест месеца преди въвеждане на еврото в България.

Което означава, че от август 2023 г. цените ще бъдат в левове и евро. Обявяването на цените в две валути ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната. През този период цените трябва да бъдат в левове и евро в магазините, във всички реклами на търговците и на сайтовете им. Двойното показване на цените ще важи и за администрацията.

По време на този период всички суми, дължими от граждани на държавата и общините, като данъци, такси и т. н., ще се изписват в лева и в евро. С цел поощряване на коректните търговци при определяне на цените в евро Комисията за защита на потребителите ще организира кампания “Честен търговец”.

Търговците, които спазват правилата за точно преобразуване на цените от лева в евро и ясно ги изписват, ще получат стикер “Честен търговец”. А имената на търговците, които нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат вкарани в “черен списък”, който ще бъде качен на сайта на КЗП.

Гражданите ще могат да подават сигнали за търговци, които не спазват правилата за изписване на цените. Данни от страните, които последни са въвели еврото, показват, че рискът от закръгляване на цените нагоре е най-голям в услугите, особено в кетъринг сектора, салоните за красота, хотелите и развлекателните услуги.

#евро #левове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »