Финансовият министър: 8,6 млрд. лв. са били раздадени от кабинета на Борисов без обществени поръчки! Колкото пенсиите за 9 месеца

Финансовият министър: 8,6 млрд. лв. са били раздадени от кабинета на Борисов без обществени поръчки! Колкото пенсиите за 9 месеца
A A+ A++ A

Баснословните 8,6 млрд. лв. Толкова са раздадените държавни пари без да са направени обществени поръчки. Това обяви днес служебният министър на финансите Асен Василев по време на специален брифинг в Министерски съвет. 

Данните идват от проверка на правителството на договорите, които са сключени по т.нар. "ин хаус" процедури, които бяха позволени през 2016 г. през Закона за обществените поръчки. Ин хаус процедурата предполага, че нормалния ред на обществените поръчки се заобикаля, а вместо тях договорите се връчват на държавни компании, които после разпределят огромните средства на подизпълнители, без да ги обявява публично, по собствени вътрешни правила.

"Проверката показа, че от 1 януари на 2019 г. до 30 април на 2021 г. са сключени договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тях 11 млрд. и 700 млн. лв. са били с поръчки, а 8,6 млрд. лв. са били без поръчки. Тоест над 42% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки", обобщи Василев. 

Той направи и едно сравнение, което показа, че тази сума се равнява на общия размер на всички раздадени у нас пенсии за 9 месеца.

По принцип, ин хаус процедурата не е незаконна, но се прилага в специални случаи - когато поръчката е спешна или пък когато държавното или общинско предприятие има 100% възможност да изпълни заръката, а тя сама по себе си е малка.

"Както са замислени поръчките, такова ин хаус предприятия не може да ползва подизпълнители. За съжаление, както виждаме и в регионалното развитие, и в икономиката, както и във всички други такива поръчки, всъщност това е един начин да се избегнат обществени поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и конкурс. И тук не говорим за малко пари. 8, 6 млрд. лв. раздадени без конкурс...", продължи Василев. 

Заедно с него в брифинга участваха и министрите на регионалното развитие Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков. Именно Петков даде повече подробности и за поредния скандален договор, който предишното правителство на Бойко Борисов е подписало малко преди да сдаде властта.

Под шапката на Държавната консолидационна компания (която отговаря и за ремонта на язовирите) е сключен договор и отново - без обществена поръчка, за изграждането на нов правителствен център за цели 182 млн. лв. И тук, както при "Автомагистрали" и ДКК има преведени авансови плащания. 

Центърът ще се строи на територията на "София тех парк" и все още не е много ясно за какво точно ще се използва той. Разбира се, договорът е на т.нар. "инженеринг" - фирмата изпълнител извършва проектирането, строителството и сама си наема компания, която да надзирава дали се изпълняват заложените параметри. Това, според Петков, е огромен риск за раздуване наразходи, нефункционалност и практическа корупция. Не е ясно и кое му е спешното на такъв център, че отново да мине през ин хаус поръчка, особено във време на световна пандемия и жестока икономическа криза. 

Така скандалите около този тип поръчки стават твърде много. Първо стана ясно, ч "Автомагистрали" работи с подизпълнители, непрозрачно и неефективно, после стана ясно и че ДКК е получила цели 600 млн. лв. за ремонт на над 400 язовира, от които са приключени едва 10, а и при тях има завишаване на цените на бетона и на транспорта. Фирмите големи бенефициенти пък са едва 7-8. 

Виолета Комитова днес пък обясни, че 1,4 млрд. лв., които "Автомагистрали" са получили за изграждането на "Хемус" дори не са за цялата магистрала. Тя отговаря за първите 9 участъка, а след това би трябвало да се строи от друга компания.

Комитова нарече компаниите подизплнители "роби в пътното строителство:

"Фирма се сдобива с договор за много милиони без да има капацитета и без да има право на подизпълнители, след което си наема поизпълнители, които ги наричам "роби". Работят без договори - не могат да се оплачат, не могат да си искат парите, нямат документи". 

Решението - Асен Василев обясни, че служебния кабинет подготвя законодателни промени, които да спрат произвола и които ще бъдат представени на следващото народно събрание. 

#Асен Василев #Бойко Борисов #обществени поръчки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай