205115 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.66894| EUR 1.95583| GBP 2.2821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Спасителите на плажа не достигат и това лято

29 юни 2021, вторник / 16:16; Коментари: 0
Send to Kindle
Спасителите на плажа не достигат и това лято

Липса на спасители ще има и през това лято по Черноморието. Причината е, че много млади спасители отиват да работя в чужбина или си намират постоянна работа и напускат професията, това коментира Васил Алексиев, специалист по водно – спасителна дейност към БЧК – Бургас. Той съобщи че, 40 души са преминали обучителните курсове преди началото на сезона, като тези които са завършили повечето са си намерили места, а при други курсът им е заплатен от концесионер и те отиват да работя при него.

„Това лято се наблюдава тенденцията много от спасителите да заверяват разрешителните си и за море, и за басейн. Такова нещо не е имало до сега! Случва се, защото на много места заплатите се изравниха, а всеки ще предпочете работа на басейн от няколко квадрата и с 20 – 30 души вътре, вместо плаж с 200 – 300 души, от тук идва този отлив на спасители на море към басейните.“

Заплащането на месец за морски спасител е средно 1000 – 1200 лева, като сумата зависи и от категорията на плажа и от това дали концесионерът осигурява нощувка и храна, съобщи още Васил Алексиев.

„Студентите, които през лятото работят като спасители, като завършат, си намират целогодишна работа. Друга част заминават като спасители в чужбина – в Гърция, в Германия. Има и такива, които заминават по програма в Америка. Така има непрекъснат отлив от професията.“

Според Васил Алексиев концесионерите трябва да помислят за стимули за задържане на спасителите, като им осигуряват по-добри условия за работа. Не трябва да се забравя, че хората от тази професия се грижат за спасяването на човешки живот!

52 спасителни поста има осигурени по плажовете на Слънчев бряг за това лято през месеците юли и август. Като на всеки от 1 юли ще има по 2 спасители. 22 поста има на Слънчев бряг – Север, 21 на Централен и 9 има на Слънчев бряг – юг. Това е изискване, което концесионерът е спазил, категоричен е управителят на плажовете Кирил Спасов.

„Все по трудно се намират спасители за плажовете. Дефицитът е сериозен и дори наемаме морски спасители от чужбина. Проблемът е, че трудно се наемат на работа чуждестранни граждани. Държавата трябва да облекчи тази процедура! За концесионерите на големите плажове, спасителната дейност е голям разход от който не може да се спести! “

Наемат се спасители от Украйна, Полша, Чехия, Русия, за да се компенсира липсата на местни кадри. Според Кирил Спасов държавата трябва да се намеси и да подпомогне усилията на концесионерите в обезпечаването на безопасността на плажовете.

Апелираме към държавата да се облекчи визовия режим и издаването на разрешенията за работа на чуждите граждани, особено що се отнася до спасители за море от страните извън Европейския съюз!“

Спасов посочи, че за активните месеци юли и август на един от големите плажове в Слънчев бряг са осигурени 54 спасители. Разходите за заплати на концесионера за водно-спасителна дейност са 200 – 250 хиляди лева за сезон.

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: