Кабинетът на Борисов прехвърлил тузарска морска станция на Гешев в деня на мораториума

Кабинетът на Борисов прехвърлил тузарска морска станция на Гешев в деня на мораториума
A A+ A++ A

Лелеяната от прокуратрата станция в местността "Чайка" край Златни пясъци в крайна сметка е получена: от правителството в оставка "Борисов-3" в деня, в който кратко просъществувалото 45-о НС гласува мораториум върху сделките на властта.

Това става ясно от материал на "Свободна Европа". Според медията не е правена и оценка, която е задължителна в случая.

Станцията, която в спешен порядък и в дух на вълнуващо единодушие (включително от представителите на "воюващи" политически сили) във ВСС бе решено, че отива при Иван Гешев. Това стана на заседание на Пленума на ВСС на 4 февруари.

Тогава след искане и по предложение на главния прокурор Иван Гешев Пленумът на ВСС мълниеносно реши да упълномощи представляващия Боян Магдалинчев да преговаря с Министерството на икономиката за безвъзмездното предоставяне на имот край Варна за нуждите на държавното обвинение.

А пък шефът на Комисията за управление на собствеността Стефан Гроздев (предложение на ДПС от политическата квота в Съвета - б.р.) тутакси обясни, че за ремонт на имота ще са необходими 4,2 млн. лева. Подкрепиха ги - освен единомислените ГЕРБ и БСП, човекът, номиниран от „Атака“ -  Боян Новански, както и цялото мнозинство на „здравите сили“, действащо в удивителна синергия.

Става въпрос за имот с хотели, ресторант, басейн, барбекю и бунгала край Варна с площ над 8 декара (8547 кв. м), който е бил предоставен от изпълнителната власт. Той се намира в местността Чайка между Златните и морската столица.

В предложението си за придобиване на имота главният прокурор Гешев е посочил, че наличните в момента почивни бази (кои са те - виж по-долу, б.р.) са недостатъчни за задоволяване на нуждите на магистратите и служителите не само "за пълноценен отдих, но и за обучение".

Комплексът, желан и придобит от обвинителите, се състои от две хотелски сгради – едната нова, другата стара, конферентна зала, битова сграда, външен басейн с барбекю, ресторант и три бунгала.

Тогава при гласуването във ВСС естествено против бяха само обичайните "опозиционери". Лозан Панов пита дали е удачно да се мисли за имоти за релакс след 2020 г., която е достатъчно трудна за всички, включително и за доста държавни органи. И дава пример, че областният център Варна чака Съдебна палата повече от 15 години.

Олга Керелска пък предлага "да се направи анализ на използването на наличните" към онзи момент бази на държавното обвинение, които са в местността Цигов чарк, град Бяла, „Трендафила“ на Витоша и една в Боровец. Керелска съобщи тогава, че прокуратурата е похарчила 6 млн. лв. от бюджета си за бази за отдих през кризисната 2020 г. (естествено, без новата придобивка, б.р.).

Кога обаче става прехвърлянето?

Едно от най-любопитните неща от материала на "Свободна Европа" е, че решението за изваждане на почивната база от капитала на ДКК е взето на 22 април. 

Тогава в кратко просъществувалото 45-о НС тече спор и накрая се стига до решение да се блокират всички ръководни решения на държавните органи (включително "извършване на разпоредителни сделки с движимо и недвижимо имущество" - чл. 1, буква "д" от мораториума). Друг въпрос е, че към днешна дата казусът все още е в КС, където го пратиха от ГЕРБ.

А мораториумът - както Клуб Z писа, доведе до други абсурди във ВСС: че заради него например кандидати за ръководители на малки съдилища напразно пътуваха до София, защото ВСС се съобрази и спря всякакъв вид назначения.

Не и за прокуратурата.

Естествено, мораториумът не поражда правно действие в момента, докато се карат или го гласуват в парламента. Той е публикуван в Държавен вестник на другия ден 23 април, а логиката е, че щом няма изрично посочен срок, влиза в сила едва 3 дни след това. Въпросът обаче остава, меко казано, морален.

Всъщност за зла беда, предишният собственик ДКК не само не е реализирал печалба от почивната база в комплекс "Чайка", но е вложил допълнително в поддръжката й над 1 млн. лв. в периода 2018 – април 2021 г., става ясно още от материала на "Свободна Европа".

#Бойко Борисов #Иван Гешев #прокуратура #мораториум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"