Плевнелиев пред Си Ен Би Си: България показа, че промяна е възможна за 3 г.

Плевнелиев пред Си Ен Би Си: България показа, че промяна е възможна за 3 г.
Промяната е възможна за три години и половина и България е добър пример за това, обобщи президентът Росен Плевнелиев в интервю за американската телевизия Си Ен Би Си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приемането на единната европейска валута е дългосрочна цел пред България, но преди това държавата ще следи внимателно развитието на ситуацията в еврозоната, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за американската телевизия Си Ен Би Си.

Държавният глава бе гост на авторитетната медия в Ню Йорк, където е на работно посещение за участие в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на президента.

Росен Плевнелиев се обяви в подкрепа на интеграционните усилия в ЕС за преодоляване на кризата. Той обаче беше категоричен, че е време за по-осезаеми резултати.

„Проевропейски президент съм и вярвам, че предстои следващата фаза на европейска интеграция. За да излезе от кризата обаче, Европа трябва да има план и да се придържа към него“, подчерта държавният глава пред Си Ен Би Си.

Президентът посочи още, че в момента България има 10% данък върху доходите на физическите лица и корпоративен данък със същия размер, като ниските данъчни ставки са повишили събираемостта на приходите.

По този начин страната ни е показала, че е пример за ефективност, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът припомни, че България остава стабилна в региона, с изключително нисък държавен дълг от едва около 16% от БВП или около 5 млрд. евро.

Страната подобри позициите си и в глобалната класация по конкурентоспособност и въпреки продължаващата криза регистрира икономически растеж в порядъка на 1,2-1,3%, припомни държавният глава.

Пред Си Ен Би Си Росен Плевнелиев коментира също така, че България все още изостава по ръст на доходите от заплати и пенсии, но беше категоричен, че това трябва се случва добре обосновано и с ясни източници на финансиране.

По думите на президента много е важно да се даде отговор на въпроса откъде ще дойдат тези средства и дали те няма да са за сметка на нови дългове.

„Ние преразпределяме толкова, колкото произвеждаме, а не колкото ни се иска“, заяви Росен Плевнелиев и прогнозира, че способността на държавата да взема трудни решения и да продължи с извършваните реформи ще възвърне доверието на пазарите и на инвеститорите.

„За три години и половина България се превърна в една от трите държави в ЕС с най-нисък процент на грешки при усвояването на европейските средства“, коментира още Росен Плевнелиев.

Според него това се е случило, след като за мениджъри в правителството бяха назначени млади хора - 33-35-годишни, които са се фокусирали върху повишаването на прозрачността и върху големите инфраструктурни проекти.

„Промяната е възможна за три години и половина и България е добър пример за това“, обобщи президентът Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #САЩ #ООН #ОС на ООН #еврозона #конкурентоспособност #икономически растеж #заплати #пенсии #БВП #държавен дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"