Знамение в Бургас! Черен лебед край морето изненада плажуващи

Знамение в Бургас! Черен лебед край морето изненада плажуващи
A A+ A++ A

Черен лебед се появи на бургаския плаж и изненада с присъствието си всички летовници. Птицата се е държала изключително дружелюбно с хората. Лебедът е бил засечен първо около обед в района на Моста и засега няма разумно обяснение как се е озовал там, пише "Флагман".

Този вид птица рядко се среща не само в градска среда, но и в природата. Оригинално произхождащ от Австралия, през годините той е внесен в Нова Зеландия и успешно аклиматизиран в Европа, включително в България. Той е моногамна птица, която живее в полудиво състояние и води уседнал начин на живот. Стандартният му хабитат са крайбрежията на сладководни басейни като езера, язовири и реки. Рядко се среща край морето.

Интересен факт е, че на името на птицата има термин, който описва неочаквани събития, които впоследствие могат да се обяснят рационално, поглеждайки назад във времето. Събитие от тип "Черен лебед" е например атаката над Световния търговкски център на 11 септември 2001 г. 

Оригиналният произход на термина идва от западноевропейското вярване, че всички лебеди са бели, тъй като само такива са били наблюдавани до този момент. През 1697 г. обаче холандският пътещественик Вилем де Фламинг е открил черни екземпляри от вида в Австралия. Това събитие е било толкова неочаквано в научната история, че буквално е преобърнало разбиранията на човечеството за зоологията.

 

Снимка: Н.М./Флагман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"