Гърция бавела пускането на ГКПП – Маказа

Гърция бавела пускането на ГКПП – Маказа
Единствената пречка пунктът все още да не е отворен е пътят от гръцка страна от 1,5 км. Той трябва да бъде довършен и асфалтиран, обясни Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция бави отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт при прохода Маказа, а България е изпълнила ангажимента си в срок, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Българската страна има готовност да отвори ГКПП – Маказа, на границата с Гърция в Източните Родопи, от миналия ноември, съобщиха от МРРБ.

„Единствената пречка пунктът все още да не е отворен, е пътят от гръцка страна от 1,5 км. Той трябва да бъде довършен и асфалтиран. За съжаление, това не се случва и към днешна дата“, обясни Лиляна Павлова.

По думите й Бойко Борисов дори изразил готовност правителството на България да финансира и завърши и гръцкия участък от пътя, но развитие в такава посока няма, защото обектът бил на територията на друга държава.

„Грехота е заради 1,5 км да не пускаме толкова важния ГКПП, което би отворило възможността за транзитен трафик. Може би на колегите от Гърция им е трудно“, допълни Лиляна Павлова.

Тя коментира и преговорите с Държавата Катар за пътя Русе–Свиленград.

„Екипите работят, както поехме ангажимент. Заедно довършваме меморандум, който предстои да бъде одобрен и подписан от двете правителства. Паралелно с този процес ние възложихме и имаме предварително инвестиционно проучване за това какви са нуждите. До края на месеца ще има резултати. На тази основа ще бъде създадена компанията, която да възлага последващите действия. Това, което се бяхме разбрали през месеците май и юни, е в ход и до края на септември се надявам да бъде реализирано под формата на документи“, каза регионалният министър.

По думите й единствената новост е, че вероятно оттук нататък работата ще продължи на двустранна основа – между Република България и Държавата Катар.

„Колегите от Република Турция на този етап се оттеглят. Отказът не е официален, а в рамките на работните срещи. По-нататък остава отворено тяхното участие и в проектната компания, да кандидатстват за концесия, но на този етап продължаваме само двете държави“, каза Лиляна Павлова.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #ГКПП #Маказа #Гърция #Бойко Борисов #премиер на България #асфалтиране #Русе #Свиленград #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »