Министерство на икономиката започва проверки и в Българската агенция за експортно застраховане

Министерство на икономиката започва проверки и в Българската агенция за експортно застраховане
A A+ A++ A
Министерство на икономиката започва проверки и в Българската агенция за експортно застраховане. Това стана ясно от думи на министъра на икономиката в служебното правителство Кирил Петков по Bulgaria ON AIR.
 

"Току- що насочихме вниманието си натам. Вече по готов модел на Българската банка за развитие. Наехме нов одитен комитет в Агенцията за експортното застраховане, защото има две неща, които до този момент не ми харесват", разкри той.

 

"Едното е, че има експозиции, които са били по-големи - от рода на 20 - 30 млн. Другото е, че е имало гаранция на "difault risk" или на риска от фалит върху финансов инструмент. С други думи, тази агенция е застраховала риска да не си върнете заема, но това не е целта й. Тя трябва да застрахова български малки компании, които искат да изнасят, а не да застрахова големи български компании, които искат да вземат кредити. Много различна философия и сега влизаме там и правим същата реформа, като в ББР. Ще сложим 5 млн. лимит на кредита“, поясни служебният икономически министър.

 

По повод предположенията, че Петков ще бъде поканен за участие и в следващото правителство, той отговори:

 

"До този момент не съм говорил по никакъв начин, с никого, за нищо следващо, защото в сегашното правителство имаме толкова много работа, а и всеки ден ми е толкова важен, че да влизам в някакви такива теми в момента за мен е нецелесъобразно използване на времето. Аз съм човек от бизнеса, предприемач съм. Радвам се, че мога да използвам този си подход в момента в това, което правя в правителството и това ми е фокусът“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"