Пропастта между бедни и богати се задълбочава заради пандемията

Пропастта между бедни и богати се задълбочава заради пандемията
A A+ A++ A

Ако през четирите години преди пандемията от COVID-19 разривът между богати и бедни по света леко се стесни, то кризата, причинена от коронавируса, отново доведе до увеличаване на пропастта. Според германския вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung средно на всеки възрастен на планетата се падат 80 хиляди долара, но почти половината от световното финансово състояние е собственост едва на 1% от населението на света.

От януари до март 2020 г. пандемията от коронавирус унищожи 17,5 трилиона долара частно богатство, пише германският вестник. Последващото покачване на цените на акциите и цените на недвижимите имоти обаче в крайна сметка доведе до факта, че общото богатство на частните домакинства по света нарасна със 7,4% до 418 трилиона долара за година.

Съобразено с валутните ефекти, годишният темп на растеж е 4,1%. Credit Suisse, голяма швейцарска банка, обяви съответното в своя доклад за глобалното богатство за 2021 г., публикуван по-рано тази седмица. Според доклада всеки от 5,2 милиарда възрастни на планетата има активи на стойност около 80 хиляди долара.

Тази средна стойност обаче крие факта, че богатството е силно неравномерно разпределено по целия свят. Ако през четирите години преди пандемията разривът между богатите и бедните леко се сви, то миналата година той отново се е увеличи, отбелязва германският вестник.

Според изследователския център на Credit Suisse 1,1% от пълнолетното население на планетата притежава почти 46% от частното състояние, т.е. общо 192 трилиона долара. През 2019 г. делът на милионерите и милиардерите в глобалното богатство все още беше 43%. Заможните се противопоставят на 2,9 милиарда души, или 55% от населението в дъното на пирамидата на богатството, които притежават по-малко от 10 000 долара. Заедно те притежават 1,3% от световното богатство, спрямо 1,4% през миналата година.

Тези тенденции на развитие отразяват факта, че правителствата на много богати държави оказват спешна помощ на населението по време на пандемията и преминават към политики за заетост, които ограничават спада в доходите на гражданите. В по-бедните страни обаче много хора загубиха работата си и по този начин - и заплатите си. Това важи особено за жените и младите хора, работещи в сектора на услугите - например в хотелиерския бизнес.

Анализирайки ситуацията по региони, изглежда, че богатството на хората в Северна Америка, Европа, Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион се е увеличило значително през 2020 г., докато богатството на населението е намаляло в Латинска Америка и Индия. Според експерт на Credit Suisse ситуацията на фондовите пазари е изиграла роля тук. По този начин американският фондов пазар се е възползвал от господството на големите технологични концерни, чиито цени на акции дори са се увеличили в резултат на пандемията. Освен това американците държат по-голяма част от средствата си в акции, за разлика от хората в другите страни.

Ако вземем предвид съотношението на броя на милионерите към пълнолетното население на страната, Швейцария е безспорният лидер, в който милионерите съставляват малко под 15% от населението. Следват го Австралия с 9,4%, САЩ с 8,8%, Хонконг с 8,3% и Нидерландия със 7,7%. В същото време Германия с нейните 4,3% милионери от общото население дори не влизе в десетката, информира "Фокус".

#бедни #богати #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »