Търговската надценка на хляба стига 50%, твърдят производители

Търговската надценка на хляба стига 50%, твърдят производители
Търговската надценка на хляба е между 45% и 50%, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище, твърдят производителите. Снимла: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговската надценка на хляба е между 45% и 50%, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище, твърди председателят на браншовата асоциация на производителите на хляб Мариана Кукушева.

Тя обаче отказа да коментира цените в търговските обекти и дали може да се очаква поскъпване на продукта.

„Хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена“, заяви Мариана Кукушева пред Дарик.

По думите й производителите продължават да настояват за диференцирана ДДС ставка за хляба, както в други европейски страни.

Кукушева посочи, че има държави в Европа, където ставката е нулева.

„Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза“, категорична е тя.

„Официалният анализ показва, че в последните десет години доставната цена на хляба е непроменена и тя се движи в рамките на 55-65 стотинки, независимо че в пъти са увеличени транспортни, енергийни разходи, разходи за човешки труд, осигуровки“, обясни председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тя допълни, че търговската надценка на хляба в България продължава да бъде в рамките на 45-50%.

„Цените на хранителните продукти зависят от пазарната конюнктура, от агроклиматичните условия и други“, коментира от своя страна зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.

По думите му цените на някои хранителни продукти са по-високи, защото земеделската година е била лоша, а това не гарантирало същия висок ръст и през следващата година.

Според Цветан Димитров, ако се погледнат данните за предходни години, ще се види, че най-голямо е било увеличението на цените през 2007 г., а впоследствие те са се нормализирали.

#Мариана Кукушева #ДДС #хляб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »