Ако сте на курорт или в чужбина, ето как да гласувате на 11 юли

Ако сте на курорт или в чужбина, ето как да гласувате на 11 юли
A A+ A++ A

Какво трябва да знаете, ако в деня на изборите на 11 юли желаете да гласувате на място, различно от вашия постоянен адрес? Какви са правилата, ако сте на курорт в България или в чужбина? Ето най-важните информации.

Високите температури, отпадащите ограничения за пътуване в чужбина и възможността за „хоум офис“ са предпоставка много български граждани да не гласуват в населените места, в които е постоянният им адрес по лична карта.

Съгласно действащия Избирателен кодекс всеки гражданин с право на глас може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. С други думи - всеки, който в деня на вота е в населено място в България, различно от вписаното в личната му карта, може да гласува и там.

Това не изключва морските и планински курорти, но за мнозина вотът там се оказва същинско предизвикателство. На първо място е необходима адресна регистрация за настоящ адрес. Тя се извършва в местната администрация. Това не важи за участниците в изборния процес, както и за лицата, които имат право да гласуват с удостоверение за гласуване на друго място (кандидати на вота, членове на ЦИК, РИК и наблюдатели).

Регистрацията за гласуване по настоящ адрес е възможна до 26 юни

Необходимо е лицето, което иска да получи настоящ адрес, да попълни адресна карта и да предостави документ за самоличност, документ за използване на имота и писмено съгласие на собственика на имота, ако той самият не е такъв. Последните две могат да бъдат издадени и от собственици на хотели.

“Всеки от нас може да се регистрира по настоящ адрес в хотел по същия ред - собственикът на хотела с нотариалния акт и декларация, че е съгласен вие да живеете при него, отива в общината и ви регистрира”, заяви служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в началото на месеца.

Някои хотели по морето вече подготвиха списъци на своите гости, които ще искат да гласуват в същия курорт на 11 юли, за да могат да ги регистрират в общината. Подобна възможност е реалистична по-скоро за дълготрайно пребиваващите, тъй като срокът за подаване на заявление за регистрация за гласуване по настоящ адрес е до тази събота - 26 юни - или 14 дни преди изборите.

Самото заявление се подава лесно - или до кмета на населеното място, или онлайн през интернет страницата на ГРАО (https://regna.grao.bg/), като за целта не се изисква електронен подпис. 

В чужбина може да се гласува във всяка секция, но само с декларация

За парламентарните избори извън територията на България ще бъдат разкрити рекордните 784 секции. Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтече на 15 юни. Българските граждани, които не са подали подобно заявление, също могат да упражнят правото си на глас във всяка една от секциите зад граница.

За целта се изисква само в деня на вота да представят декларация по образец (Приложение № 22-НС от изборните книжа), че имат право на глас и че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Подобни декларации могат да бъдат попълнени и пред самата секция. Същото се отнася и за тези български граждани, които са декларирали, че ще гласуват в една секция в чужбина, но в деня на вота подадат гласа си в друга.

Секции ще бъдат открити и в много от държавите, в които българите почиват през летните месеца. В Гърция те ще са 32, в това число на курортни острови като Тасос, Лимнос, и Лефкада; в Испания, която от тази седмица не изисква сертификат за ваксинация или тест за коронавирус от пристигащите българи, секциите ще са 67. Секция ще бъде открита дори в Доминиканската република.  

Каква тежест ще има вотът на българите в чужбина?

Избирателната активност може да се окаже ключова за изхода от парламентарните избори. Димитър Ганев от “Тренд” коментира пред bTV, че от избирателната активност ще зависи коя партия ще надделее на изборите - “Има такъв народ” или ГЕРБ, като по-слабото участие би облагодетелствало бившите управляващи.

Резултатът от вота в чужбина пък може да определи коя партия ще е четвърта - ДПС или “Демократична България”. Своя „периферия“ имат и трите протестни партии - “Има такъв народ”, “Демократична България“и “Изправи се! Мутри вън!”. При по-висока избирателна активност ще печелят тези партии”, прогнозира още Ганев.

Източник: Дойче веле

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »