Китай срина цените на основни световни суровини само с едно действие

Китай срина цените на основни световни суровини само с едно действие
A A+ A++ A

Китай на практира срина цените на основните световни суровини с едно-единствено действие от вчера и днес.

Пекин реши да освободи огромни количества мед, алуминий и цинк от своите национални резерви, за да стимулира предлагането и да овладее подскачащите с невиждани темпове цени през последните месеци.

Информацията за крачката на китайците моментално се отрази на световните пазари, като към момента цената по фючърсите и на медта, и на алуминия, както и на паладия и платината падат стремглаво надолу.

Дали Китай ще успее да запази тези стойности или тенденцията ще остане след 2-3 месеца, когато резервите, пуснати на пазара, ще бъдат изчерпани предстои да видим.

Всъщност официалното име на агенцията е Национална администрация по храните и стратегическите резерви и като всяка такава самоуважаваща се китайска организация, тя е обвита в мъгла и мистерия. По документи тя е отделно звено на държавния плановик – Националната комисия за развитие и реформи. Целта на създаването й е да гарантира, че критични за дейността на цялата страна суровини ще бъдат налични, дори при тежки проблеми в доставките.

Фактите в света са ясни – Китай е най-големият потребител на метали и от действията му зависи огромна част от пазара. Това, което е неясно е всъщност какви са резервите на Агенцията и колко пъти всъщност още може да бъде повторена операцията, така че Пекин да запази и стабилен резерв и да влияе на цените. 

Припомняме, че пандемията донесе освен всичко друго и брутален скок в цените на основните суровини, като само медта поскъпна повече от 100% за последната една година, алуминият и цинкът са на връхните си стойности от поне десетилетие.

#Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »