Българите – в Афганистан до 2015 г.

Българите – в Афганистан до 2015 г.
Българските военни не могат да бъдат изтеглени от Афганистан преди края на 2014 г., според министъра на отбраната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските военни не могат да бъдат изтеглени от Афганистан преди края на 2014 г., тъй като се грижат за сигурността на двете най-важни летища – Кабул и Кандахар, заяви военният министър Аню Ангелов.

„Необходимостта от известно задържане на намаляването на контингента е основано на факта, че те изпълняват специфични задачи за разлика от останалите сили, а именно охрана на двете най-важни летища, които са безкрайно нужни на всички международни сили, които участват в Афганистан. Затова ние ще намаляваме контингента ни съобразно възможностите тези задачи да се поемат от афганистанските сили за сигурност“, каза Ангелов пред БНР.

Според министъра афганистанските сили ще могат да поемат сами контрола след 2014 година, но международната общност трябва да реши как ще им помага и след това.

„Пакистан, от гледна точка на ситуацията в Афганистан, е изключително важен фактор и трябва да се направи всичко възможно да не се оттегля от усилията на международната общност за стабилизиране на Афганистан. В противен случай ще имаме много голям проблем в международната общност. В това отношение правителствата на САЩ и останалите държави трябва да работят много активно с правителството на Пакистан, за да се постигне една разумна договореност за участие на Пакистан във възстановяването и поддържането на мира в Афганистан“, коментира още Ангелов.

#Аню Ангелов #военният министър #министър #България #контингент #Афганистан #летища #Кандахар #Кабул #САЩ #Пакистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »