Администрацията – основен инициатор на корупцията в България, според експерт

Администрацията – основен инициатор на корупцията в България, според експерт
Факторът „политически назначения“ прави процеса доста по-различен, в този смисъл преследването на корупцията стига само донякъде, описва ситуацията Стоянов. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Месечното равнище на даваните подкупи в България е между 2 до 3 пъти по-високо от средните равнища на Европейския съюз, заяви Александър Стоянов, директор по научната дейност към Центъра за изследване на демокрацията.

„В практически измерения това означава, че имаме по 1500 такива транзакции на месец, като броят на тези сделки надхвърля капацитета на всякакви контролни институции в държавата“, посочи Стоянов, цитиран от БГНЕС.

По думите му дори при добро желание тези институции не са в състояние да се справят с „един проблем, който е толкова широко разпространен в обществото“.

Според него сегашният подход не е в състояние да въздейства на това, много по-смислен е подходът да се промени средата, в която действат обществото и институциите.

„Под това се разбира преструктуриране на интересите в различни сектори и области. Хората, преследващи собствените си интереси, могат да предотвратяват корупцията“, разясни Стоянов.

Необходим е един много внимателен преглед на интересите и те да бъдат съставени така, че никой да няма интерес от това да има корупция, допълни той.

Оказа се, че в голяма част от случаите инициатор на корупционните сделки е администрацията, посочи още статистикът.

„Поведението на администрацията е решаващо за това дали има или няма корупционни сделки. Това, което наблюдаваме в последните години, е, че съпротивата нараства, но се увеличава броят на хората, които отиват с нагласата, че ще дадат подкуп“, разясни той.

Факторът „политически назначения“ прави процеса доста по-различен, в този смисъл преследването на корупцията стига само донякъде, описва ситуацията Стоянов.

По думите му това създава предпоставки по политически път да се намеква, че подкупи се очакват, и се увеличава броят на гражданите, които дават подкупи, без да им се поиска, коментира той.

#администрация #Център за изследване на демокрацията #Александър Стоянов #корупция #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници