Съветът по общи въпроси обсъжда доклада на ЕК за България

A A+ A++ A

Очаква се Съветът по общи въпроси в Брюксел да отправи пореден призив към България и Румъния да ускорят изпълнението на изискванията в мониторинговия механизъм.

В заключенията, които предстои да бъдат приети в понеделник, за юлските доклади на Европейската комисия за България е отбелязано, че е постигнат съществен напредък в законодателната рамка, но са нужни допълнителни усилия за ефективното й прилагане, предаде БНР.

Документът, който ще бъде на вниманието на министрите на външните работи и европейските въпроси, повтаря констатацията на ЕК от последния доклад – че България е на път да постигне целите на мониторинга, ако ускори реформите.

Като оставащо предизвикателство е посочено постигането на убедителни и трайни резултати срещу организираната престъпност и корупцията по върховете.

„Съветът призовава България да положи повече усилия за основна реформа на съдебната система“, пише още в документа, в който отново се подчертава важността на изборите за нов Висш съдебен съвет.

За Румъния очаквано е отделено внимание на последните събития, при които правителството се опита да отстрани президента Траян Бъсеску чрез импийчмънт, както и на значението на върховенството на закона и независимостта на съдебната система.

Съветът отправя към Европейската комисия поздравления за работата й по мониторинга и заявява, че изцяло споделя обективните й и балансирани анализи, както и отправените от нея препоръки.

Мониторинговият механизъм е спомогнал за напредъка в двете страни. Той е подходящ инструмент за подпомагане на по-нататъшните реформи и остава в сила до изпълнение на целите си, пише още в документа.

Одобряването му е стандартна процедура, следваща всеки доклад на ЕК по механизма за наблюдение.

Текстът е предварително съгласуван между страните членки и се очаква да бъде приет без дискусии.

Основна тема на Съвета по общи въпроси ще е следващата финансова рамка на Европейския съюз – за периода от 2014 до 2020 година.

В Брюксел в понеделник и вторник ще заседават и министрите на земеделието – те ще обсъждат помени в общата селскостопанска политика.

#Брюксел #Европейската комисия #България #Румъния #ЕК #мониторингов механизъм #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници