Сова Харис: Има ерозия в подкрепата към ГЕРБ, с Има такъв народ са на кантар! 7 партии влизат

Сова Харис: Има ерозия в подкрепата към ГЕРБ, с Има такъв народ са на кантар! 7 партии влизат
A A+ A++ A

Засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Изводът е на социолозите от "Сова Харис" на базата на данни от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 българи по метода на стандартизираното интервю "лице в лице" в дома на респондента.

Голямото мнозинство - 65 процента, декларират, че ще гласуват за същата партия/коалиция. Решили да променят избора си са 5,5 на сто. Това означава, че около 300 000 души са променили мнението си и ако гласуват, ще направят различен избор.

Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други, смята Васил Тончев от "Сова Харис". Според данните има забележима ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия ГЕРБ и известно увеличение за "Има такъв народ", БСП, ДПС и ДБ. Стабилно от гледна точка на преодоляване на бариерата стои "Изправи се! Мутри вън!". В следващия парламент би трябвало да присъства и нов субект - Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ.

Ако днес се проведат парламентарни избори, 22.4 на сто биха гласували за ГЕРБ-СДС /сред гласувалите за конкретна формация/, 21.7 на сто - за "Има такъв народ", а 18.7 процента - за БСП за България. ДПС биха получили 11.4 на сто, "Демократична България" -11.1 на сто, "Изправи се!Мутри вън!" - 5.4 процента, а "Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ" - 4.9 на сто, според изследването. За друга партия или коалиция биха гласували 4.4 на сто.

Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4 на сто) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7 процента предполагат, че по-скоро ще го направят.

Тези, които на 4 април т.г. не са гласували, а сега заявяват, че ще гласуват, са 6,5 на сто; тези, които тогава са гласували, а сега заявяват, че няма да гласуват, са 4,3 процента. Тоест, може да прогнозираме увеличение на избирателната активност с около 2 процента, обясняват от "Сова Харис" . Това означава, че към днешна дата би трябвало да очакваме избирателната активност вътре в страната да бъде около 60 на сто или около 3 400 000 души.

Дейността на служебното правителство е одобрявана от 52,6 на сто срещу 27,2%, които не я одобряват. С тезата, че за българската прокуратура съществува кръг от недосегаеми личности, са съгласни 75,1 на сто; че прокуратурата трябва да образува дело за случая с чекмеджето на Бойко Борисов смятат 66,6 процента. Делът на очакващите, че ще има реакция от българските правораздавателни институции относно санкциите по закона "Магнитски" (44,0 на сто), превишава почти двойно дела на тези, които смятат, че нещата ще се разминат (24,1 процента). Аналогично е съотношението и за бъдеща реакция по казуса от институциите на ЕС.

Отговорите на въпроса за това дали служебното правителство ще осигури условия за провеждане на честни и демократични избори, са силно политизирани. 47,9 на сто отговарят положително и в преобладаващата си част това са привържениците на партиите, симпатизиращи на настоящия кабинет. 20,8 на сто са на обратното становище. Това съотношение показва, че доминират очакванията, че изборната администрация у нас ще се справи с проблемите и на тези избори.

По показателя "доверие към политическите личности и институции" безспорен лидер за общественото мнение в момента е президентът Румен Радев. Той е единственият политик с положителен рейтинг - 46,4 на сто доверие срещу 41,9 на сто недоверие. При всички останали лидери недоверието надвишава доверието. Втората и третата позиция се заемат от Слави Трифонов (доверие 28,7 процента) и Кубрат Пулев (доверие 28,6 на сто).

"Има такъв народ" е партията, която се ползва с най-високо доверие в момента.

Данните показват, че се е повишило доверието в Европейския съюз, което, според анализаторите, вероятно е в противовес на кризата в българските институции. Президенстстото и НАТО са другите опорни точки за общественото мнение в сегашната ситуация. Правителството и МВР, макар и с отрицателен рейтинг, попадат в групата с по-високо доверие, за разлика от прокуратурата и съда, които са на дъното.

По темата за Република Северна Македония преобладаващото становище (55,4 на сто) е за това да поддържаме наложеното от България вето и да отстояваме твърдо нашите претенции. Тезата, че България би трябвало да направи известни отстъпки, се застъпва от около 3 пъти по-малък дял - 17,7 на сто.

Изследването е на "Сова Харис" на базата на данни от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 българи по метода на стандартизираното интервю "лице в лице" в дома на респондента по поръчка на dir.bg.

#ГЕРБ #Има такъв народ #Сова Харис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »