Софиянци масово продават панелки и с еместят на село, но в столицата прииждат двойно повече от провинцията

Софиянци масово продават панелки и с еместят на село, но в столицата прииждат двойно повече от провинцията
A A+ A++ A

Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в близки до града села и вилни зони. Хора от страната пък все по-често предпочитат да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

"Това явление е сравнително ново и се наблюдава след трите вълни на корона кризата, като трайно се налага като тенденция", коментираха пред "Телеграф" брокери.

През първото полугодие на 2021 г. са сключени повече сделки, отколкото до юни 2020 г., а в сравнение със същия период на 2019 г. се наблюдава същински бум.

"Цените на имотите трайно се повишават и няма тенденция към спад, а дори напротив - очакват се още по-високи нива до края на годината. Сега се сключват сделки при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър", обяснява брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има ръст от около 20%, а в София е дори към 30% на продажбите в сравнение с предходните две години.

"Промени се профилът на търсените имоти след трите вълни на пандемията. Забелязва се увеличаване на сделките с парцели и къщи извън София, на близки до столицата места", коментира пред "Телеграф" Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара в България. Според него една от причините е, че след дните на изолацията хората предпочитат да са извън града, на по-просторно място с двор, а не затворени между четири стени.

В посока София

И докато софиянци напускат града, двойно повече са желаещите да го населят. Това е заради възможностите за работа, образование и не на последно място в кризата - по-доброто медицинско обслужване.

"Търсенето на жилища в столицата е огромно, а пазарът дори не предлага чак толкова атрактивни оферти. Едно от най-важните неща е локацията на имота. Има разлика дали жилището ще е в "Обеля" или в "Лозенец". Хората от другите градове предпочитат централните части и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развит транспорт и комуникации", отбеляза брокерът Йонкова.

От бранша са категорични, че цената на имота зависи главно от местоположението му и качеството на строителството.

"Вече хората предпочитат панелни жилища, защото се усетиха, че в доста от случаите новото тухлено строителство далеч не отговаря на качествата, които очакват, а цените са космически", коментира друг брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-много се купуват жилища. Търсенето е предимно от хора, които са се върнали от чужбина и произхождат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те сега изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 52%.

Третият по големина град у нас – Варна, изненадващо се нарежда пети в класацията на имотния пазар с поскъпване на жилищата с 32,1%. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 23% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 38%. Пред морската столица, макар и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията съответно са 42% и 39%.

#софиянци #София #село

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?