Записи, псевдополицаи, пури и бутилка ром

Записи, псевдополицаи, пури и бутилка ром
A A+ A++ A

Един скандал около среща на президентски съветник с бивш митничар показа, че компроматната война у нас е минала на ново ниво. Вече не се пускат просто аудиозаписи на разговори, направени неизвестно как и от кого, а директно се разпространяват видеозаписи от житието и битието на воюващите лица. Всичко това по традиция е съпроводено с фрапатни обвинения, нелепи обяснения и абсурдни оправдания. И по никакъв начин не помага за разкриването на някоя крупна далавера или осуетяването на подкуп. А само още повече разкалва терена на политическото противопоставяне.

Всичко започна, когато преди няколко дни сайтът "Афера" пусна видеозапис в 5 части от среща на президентския секретар по правни въпроси и антикорупцията Пламен Узунов с бившия шеф на столичната митница Петко Петков в заведение в София. Интересна подробност е, че именно от снимки, публикувани в същия сайт тръгна скандалът и около кюлчетата и пачките евро в спалнята на бившия вече премиер Бойко Борисов в резиденция Бояна. А като "разследващ" журналист от "Афера" отскоро се представя фамозният Николай Бареков.

В случая с президентския съветник записите са от охранителните камери, а на видеото ясно се различава и датата - 19 май 2021 г. На тях се вижда как Петков пристига първи в заведението около 15.30 ч. След час идва и Узунов. Оттук нататък

се разиграват сцени, достойни за шпионски трилър.

С пристигането си президентският съветник взима от бившия митничар двата му телефона и заедно със своя ги поставя върху шкаф, на метри от масата, на която се провежда срещата. По време на разговора на два пъти Петков пише нещо на лист и го подава на събеседника си. В един момент Узунов става, отива до шкафа, на който са телефоните, взима своя и после говори от него на масата. Накрая на срещата бившият митничар подава на секретаря голям плик, той го взима и си тръгва. Следват кадри, в които Петков отива и взима своите два телефона от шкафа, допушва си цигарата, плаща сметката и също напуска заведението. Звук няма, което отваря широко полето за спекулации и интепретации.

ГЕРБ веднага раздухаха скандала, представяйки го като крупна корупционна афера, и призоваха Пламен Узунов да даде обяснение. "Президентството и Узунов трябва да отговорят не на нас, а на цялото общество. Какво е имало в торбата? Подаръците за личните приятели не се ли дават в началото на срещите? Защо двамата с Петков си оставят телефоните на съседната маса? Защо си комуникират чрез писане по лист? Има ли нужда да казвам на какво прилича този сюжет?", казва кандидат-депутатът Тома Биков. По-късно той подхвърли, че племенницата на Петко Петков била назначена за шеф на митниците в Пловдив. Твърдение, което не беше нито потвърдено, нито опровергано.

"Не питаме нищо сложно. Кадрите са красноречиви. Възможно ли е да са обсъждали назначения в областните администрации, защото всички помним как Узунов води първото съвещание на областните управители, към които като президентски съветник няма никакво отношение?", развихри се и Александър Иванов, също кандидат за депутат и кандидат за икономически министър в неслучилото се правителство на ГЕРБ в миналия парламент.

В спекулациите се намеси и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Какъв ром, какви пури? Не виждаш ли, че не дрънка шише вътре... Тези, които са работили в службите, знаят - трябва да се пазят от телефоните, единият идва конспиративно, гледа, после пак идва, гледа, пишат си бележки. И на другия ден торбите заминават най-вероятно към Радев. Там са назначенията", коментира компетентно той.

От президентството лаконично заявиха, че няма да се занимават с манипулации. Президентът обаче бе притиснат от журналистически въпроси след срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел и видимо се ядоса. „Аз чух всякакви причудливи интерпретации на тази тема, включително от предишния министър-председател и явно

неговите фантазии извират от опитите му за пълнене на шкафчета с евра и злато. 

Тук случаят, очевидно, изобщо не е такъв. Аз имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи”, обяви Радев. "Не мисля, че е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на митниците, който не е в системата от 20 години. Укоримо е когато министър-председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото бил обещал някъде. Визирам „Ало, Ваньо”. Откога връчването на подаръчна торбичка с алкохол или каквото и да е като подарък е престъпен състав?”, попита Радев.

В случая в позицията на президентството

има два слаби момента.

Единият е личността на Пламен Узунов, който за пореден път се забърква в скандал. И въпросът е колко скандала са нужни, за да го освободи президентът. И с какво той е толкова ценен и незаменим за президентската институция? Още през 2017 г. гръмна историята, в която тв предаването "Господари на ефира" пусна снимка на Узунов, на която той е с типични хитлеристки мустачки. Тогава Бойко Борисов обяви, че очаква президентът да издаде указ и да освободи Узунов като секретар. Самият Узунов обясни, че това било фотос от семейно тържество от посрещането на 2004 г. Всичко се размина.

На 9 юли м.г. Узунов бе арестуван заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Това стана покрай нахлуването на прокурори и служители на бюрото за защита на главния прокурор в президентството. Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да извършат търговия с влияние и престъпления по служба. По-късно арестите и на двамата бяха обявени за незаконни, а те заведоха дело срещу прокуратурата за прекалено дълго разследване, което все още е висящо.

Вторият слаб момент е личността на събеседника на Узунов - Петко Петков, който има, меко казано, незавидна слава. Петко Петков бе началник на Районната митническа дирекция София по времето на управлението на Иван Костов. Под шапката й са ключови управления - Кулата, Калотина, Горубляне, Суходол, Илиянци, аерогарата и Кремиковци. Медийни публикации го свързват като близък до премиерския приятел Славчо Христов и кръга "Олимп". Името му е включено и в акта на ревизора от Държавен финансов контрол Емил Димитров за нарушения в митниците. Самият факт, че президентски съветник се среща с него в период, когато управлява служебен кабинет, назначен от държавния глава, и в който се извършват промени в митниците, е благодатен за спекулации. На 14 май бе сменен директорът на Агенция "Митници", а в деня на записа - 19 май, са назначени нови зам. директори.

Пред Би Ти Ви Петко Петков потвърди, че такава среща е имало, но в нея няма нищо нередно. Той обясни, че пликът е подарък, който е дал на свой стар приятел: "Вътре имаше една бутилка алкохол, ром, и една кутия пури. Този човек ми помогна с един контакт за операция, на мен ми правиха трансплантация на черен дроб в Швейцария. И това е лично от мен за мое здраве. Вътре нито е имало кюлчета със злато, нито пачки евро“. Телефоните били оставени встрани, за да се зареждат, въпреки че във видеото не се виждат кабел.

По-късно Петков разпространи свой видеозапис до медиите. По думите му кадрите са направени от видеонаблюдението на магазин за алкохол и цигари, през който той минал преди да се види с Узунов на 19 май. "Малко преди това посетих магазин за алкохол, където избрах чисто мъжки подарък – бутилка ром и пури, които продавачът постави в познатата на цяла България торбичка“, написа бившият митничар. "Разполагам и с касовия бон и извлечението от дебитната карта, с която заплатих, които съм готов да предоставя на компетентните органи при необходимост", обяснява Петков.

Той разкрива веднага и още един интересен детайл около срещата: "Нито г-н Узунов, нито аз имахме притеснение да се срещнем публично в този ресторант, още повече, че на съседна маса седеше депутатът от ГЕРБ Делян Добрев." Засега Добрев не се е намесил в скандала. Поне не публично.

Как обаче записите са се озовали в "Афера"?

Тук историята става почти комична. Срещата се е състояла в една от пицариите "Виктория", намираща се на столичния бул. "България". Собственикът на заведението Георги Илиев разкрива пред "Дневник", че е предоставил доброволно записа на хора, които са се представили като полицаи от 6-то районно полицейско управление. Те твърдяли, че работят по сигнал за престъпление. „Обади ми се човек, който се представи за полицай, каза, че има престъпление - опит за грабеж на кола, и хората са били в заведението. Искаха да видят записите от видеокамерите. Аз се обадих на управителя и го предупредих, че ще дойдат полицаи да им предостави записите. Те са дошли и са свалили записите. Това се е случвало и друг път, защото сме имали джебчийски кражби“, обяснява Илиев. И после "разкрива", че в случая самият той е станал жертва на измама - така, "както правят телефонните измамници". Т.е. полицаите не са били изобщо полицаи. Това Илиев разбрал, след като видял записите от идването на хората, представящи се за полицаи. Какво точно го е усъмнило, не става ясно. Както и не е известно дали "полицаите" са се легитимирали. И ако не са, защо са им дадени записите? Ако пък са били истински служители на МВР, то тогава пък възниква въпросът за какво са им били тези записи и какво са направили с тях. Имало ли е изобщо опит за грабеж? И кой все пак дава записите на "Афера"?

Отговори на тези въпроси едва ли ще получим. Зам.министър на вътрешните работи лаконично обясни, че засега нямало назначена дори проверка на кадрите. Прокуратурата, която в други случаи е много петимна да се изяви, също се е снишила. Политическите опоненти са се хванали гуша за гуша и скоро няма да се пуснат. А на широката публика е отредена ролята на зрители-балъци, които трябва безкритично да вярват на всички безумни версии, които й се сервират като оправдание или прикрие на някакви далавери. Поне кукловодите така смятат.

Алекасандър Александров, "СЕГА"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай