Плевнелиев номинира Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО

Плевнелиев номинира Бокова за втори мандат начело на ЮНЕСКО
Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО.

В Ню Йорк българският държавен глава се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който изтъкна ролята на България за намиране на мирен изход от кризата в Сирия.

Това е темата в центъра на тазгодишната сесия на ООН, която се открива във вторник, предаде „Медиапул“.

„Най-голямата тема ще бъде Сирия. Допустимо ли е през 21. век да не може да бъде намерено политическо решение и да бъдат избивани хиляди хора на ден? Какво правят политиците на тази планета? И не могат ли да спрат тази кървава баня? И тук България е част от решението категорично, а други държави са част от проблема. Много високо се цени това тук“, обяви Росен Плевнелиев.

В Ню Йорк президентът бе и официален гост на годишната сесия на фондацията на бившия американски държавен глава Бил Клинтън, чиято основна цел е богатите да помагат на бедните.

Като настоящ член на ръководството на фондацията Петър Стоянов запозна лично Росен Плевнелиев с нейния председател и с част от именитите й представители.

В тази фондация не се говори за пари и проекти, а директно за решения на глобалните проблеми, подчерта Плевнелиев.

По-късно в понеделник вечерта българският президент ще бъде гост и на официалната вечеря, давана от американския му колега Барак Обама.

#Росен Плевнелиев #президент #ЮНЕСКО #Ирина Бокова #Ню Йорк #Бан Ки Мун #ООН #генерален секретар на ООН #Сирия #България #Бил Клинтън #Петър Стоянов #Барак Обама #Президент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »