БСП: Безпрецедентни манипулации на изборите

БСП: Безпрецедентни манипулации на изборите
Според депутатката от БСП Мая Манолова изборите за президент и местна власт са били опорочени от "безпрецедентни манипулации". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентските и местните избори на 23 октомври бяха белязани от безпрецеденти манипулации, според депутата от БСП Мая Манолова.

Освен това според нея те са показали „пълния провал на законодателството и отказа да се поеме отговорност за това, което са гласували ГЕРБ“.

Манолова каза по бТВ в сряда сутринта, че административна грешка на МВР е оставила без глас над 440 000 души, което тя окачестви като подигравка; освен това над 200 000 от бюлетините са обявени за недействителни.

„Тези избори са показател как милиционери правят избори. Направих една извадка – в Кюстендилска област недействителните бюлетини са около 8%. Такава манипулация, такова купуване на гласове не сме виждали 20 години. В Кюстендил аз лично подадох около 20 сигнала за нередности“, посочи тя и добави: „Българите бяха поставени в ситуация да чакат с часове на опашки, а ако случайно успееха да дадат вота си, той беше обявяван за невалиден“.

„Ако в една секция има 600 избиратели, то за изборния ден са нужни 20 часа. Предлагахме законодателно да се увеличи изборният ден, предлагахме две изборни комисии или поставянето поне на две-три тъмни стаички. Знаете обаче, че законът се приемаше по тъмни доби, припомни депутатката от БСП“, каза още депутатът от БСП.

„За калпав резултат Изборен кодекс не пречи“, отговори Димитър Лазаров от ГЕРБ. „Искам да благодаря на българските граждани, които отидоха и упражниха своя вот. Стигна се до едни демократични избори. Вие бяхте тези, които говореха, че българите се страхуват да отидат да гласуват“, допълни той.

„Не мисля, че единствената причина да се говори в момента за хаос е Изборният кодекс. Да, ние записахме в него, че ОИК правят график, и явно това се оказа недостатъчно и не сработи. Ние въведохме принципа на уседналост, а преди това се наблюдаваха автобуси, автобуси, автобуси. Списъците за вота бяха качени достатъчно рано в интернет, така че всеки гражданин да може да провери къде и как може да упражни своя вот“ обясни той позицията на управляващите.

„Там, където бе създадена добра организация, хората успяха да гласуват“, заяви още Лазаров.

„Седем бяха кандидатпрезидентските двойки през 2006 г., а сега са два пъти повече“. В повечето от големите градове кандидатите за кметова също бяха повече, припомни депутатът от ГЕРБ и така обясни бавенето при гласуването на първия тур на изборите.

#Мая Манолова #избори #избори 2011 #президентски избори #местни избори #БСП #ГЕРБ #депутати #купуване на гласове #Кюстендил #Димитър Лазаров #Изборен кодекс #ОИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"