СЗО: Забранете на жени в детеродна възраст да пият!

СЗО: Забранете на жени в детеродна възраст да пият!
A A+ A++ A

За жените в детеродна възраст трябва да бъде забранено да пият алкохол, заявиха от Световната здравна организация. Последният ѝ Глобален екшън план за алкохола призовава страните да повишат осведомеността относно вредата, свързана с употребата на алкохол.

Първият проект от плана казва, че трябва да се обърне "подобаващо внимание“ на превенцията от пиенето при децата, бременните жени и жените в детеродна възраст, пише "Дейли Мейл“ (Daily Mail).

От индустрията за алкохолни напитки определиха препоръката като сексистка и прекалено назидателна.

Проектът с насоки предупреждава, че пиенето е свързано с повишен риск от заболявания, лошо психично здраве, насилие, слаба продуктивност и обтегнати отношения.

От СЗО добавят в плана си: "Една от най-драматичните прояви на вредата от алкохола върху непиещи лица е пренаталното излагане на алкохол и нарушенията в ембрионалното развитие, които той може да предизвика“.

Симптомите при деца, изложени на алкохол в утробата, могат да включват

забавен растеж, отличителни черти на лицето, проблеми с ученето и поведенчески проблеми. Планът предлага да бъде дадена гласност на тази възможна вреда чрез международен "ден/седмица без алкохол“.

Главният медицински инспектор на Великобритания казва, че "най-безопасният подход“ за бременни или опитващи се да забременеят жени е изобщо да не пият алкохол.

Мат Ламбърт от британския орган за търговия с алкохол заяви, че е "изключително загрижен“ от предложението на СЗО. Той добави: "Освен че е сексистко и прекалено назидателно, това предложение потенциално ограничава свободите на повечето жени, което надхвърля компетенциите на СЗО и не се корени в науката“.

#СЗО #алкохол #деца #жени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »