Даниела Митева е новият шеф на Агенцията по вписванията

Даниела Митева е новият шеф на Агенцията по вписванията
A A+ A++ A

За директор на Агенцията по вписванията е назначена Даниела Митева, съобщи министърът на правосъдието Янаки Стоилов. Тя ръководеше ведомството до 2009 г., когато беше освободена от първото правителството на ГЕРБ още с встъпването му във власт.

Причините за освобождаването на досегашния шеф на агенцията Габриела Козарева са установени нередности в работата на подчинената ѝ структура. Стоилов съобщи, че Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради забавеното свързване на Търговския регистър със системата за взаимно свързване на бизнес регистрите (BRIS). По думи на министъра се е бездействало 4 години по този въпрос, заради което може да се стигне до санкция срещу държавата ни.

Освен това одит е установил нецелесъобразни разходи по обществени поръчки, като през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с „Информационно обслужване”, което определя цените и е изпълнител на договора. В резултат на това за дейност, която в Министерството на правосъдието се извъшва за 100 000 лв., стойността е нарастнала до 1 млн. лева без ДДС.

Служебният зам.-министър Иван Демерджиев отправи критики и към кадровата политика в Агенцията по вписванията, като отбеляза, че въпреки голямата натовареност на ведомството и извънредния труд, който са полагали служителите, все още има 35 вакантни бройки, сред които са позициите на зам.-директор и главен секретар. В същото време заплатата на служителка, която е изпълнявала функциите на главен секретар на агенцията, е нараснала значително за кратко време, като от 1200 лв. възнаграждението ѝ е скочило на 4000 лв. Това се е случило на ръба на закона, а и отвъд него, коментира Демерджиев.

Все още не са приключили проверките на големите обществените поръчки. Проверяват се доставките на храни в затворите, за доставка на дезинфектанти, както и поръчката на дрехи за надзирателите. Като евентуална нередност Янаки Стоилов посочи кафето в лавките в местата за лишаване от свобода, което от 8 лв. станало 30 лв. за килограм. "Нашите затворници пият най-хубавото кафе", каза министърът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"