МВР обяви предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления

МВР обяви предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления
A A+ A++ A

Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00 и 12.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение, съобщиха от МВР. Поводът е третото издание на кампанията Европейски фокус ден за превенция на домовите кражби се провежда на 16 юни.

Целта и е да се повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства. Кампанията е организирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността /EUCPN/

Домовите кражби според статистическите данни продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност, въпреки че тези престъпления са намалели заради пандемията. Според информация от ГД "Национална полиция" за първите пет месеца на 2020 г. са били извършени 2258 домови кражби, като разкрити са 25,5 на сто от тях. До края на май 2021 г. са били регистрирани 1733 домови кражби, а разкриваемостта им е 30 на сто.

МВР препоръчва да не държим в домовете си ценни вещи и пари, както и да не допускаме амбулантни търговци и хора, които извършват услуги, тъй като често те са съгледвачи на крадците.

За да се предпазим от кражби специалистите препоръчват монтирането на масивни метални или дървени врати със стабилни панти. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави, допълват от МВР. Също така, ако живеем на партерен етаж да се монтират решетки на тересата.

Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени и некачествени врати. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип, посочват от полицията.

#МВР #престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай