Патриарх Неофит: Полът и родителите не се избират

Патриарх Неофит: Полът и родителите не се избират
A A+ A++ A

"Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор. Така, както ние не можем да избираме своите родители, по същия начин не можем да избираме и своя пол – той е наша природна характеристика", се казва в становище на Светия Синод от днес, подписано от патриах Неофит.

Позицията на църквата е изразявана многократно, включително при шумни обществени скандали като с Истанбулската конвенция. Сега тя е адресирана до Конституционния съд (КС).

В КС е образувано дело заради тълкувателен казус при транссексуалност - магисратите са поканили Светия Синод да даде мнение за понятието "пол".

"За нас, християните, съществуването на биологичен пол по рождение не е ограничение, а е реална възможност за изява и осъществяване на човешката личност в общение с ближните.

В цялото двухилядолетно православно Предание както мъжът, така и жената винаги са имали своето естествено, отредено от Бога място в християнското общество", се казва още в позицията на Светия Синод.

Отците са убедени, че "въпросите относно пола, семейството, възпитанието на децата в съвременното общество са въпроси със стратегическа значимост не само за националната и конституционна идентичност на България, но и за съхраняването и бъдещето на човешкия род".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"