Стойчо Кацаров: Здравната ни система има спешна нужда от реформа, не само заради К-19

Стойчо Кацаров: Здравната ни система има спешна нужда от реформа, не само заради К-19
A A+ A++ A

„Променихме начина на снабдяване с ваксини. И имам добра новина – високият брой на възратсните хора, които са се ваксинирали последния месец, вече са над 400 хиляди“. Това отчете след месец работа служебният здравем министър д-р Стойчо Кацаров.

Той посочи и втора добра новина – още тази седица страната ни може да влезе в зелената зона. „Страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати. Така нашите сънародници няма да вадят и дублират документи. Въпреки че крайният срок е 1 юли ние успяхме вече да го въведем“, коментира още Кацаров.

„Здравната ни система и без COVID се нуждае от реформа, тя може да работи много по-добре“, каза още Кацаров.

По думите му стана ясно, че ще се работи и по план за действие при евентуална нова вълна на ковид през есента, той ще бъде публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

Министърът на икономиката Кирил Петков отчете осветляването на 946 милиона лева кредити на 8 фирми, отпуснати от ББР. „След това сложихме нов Устав на банката, според който максималният заем е 5 млн. лева, така че да не се дават по 100 млн. кредити от банка, която трябва да подпомага малкия и среден бизнес“, допълни Петков.

Той очерта като следваща крачка съставянето на комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската агенция за експертно застраховане.

„Заедно с министър Василев стартирахме Програмата за възстановяване за 2,5 млрд. лева, които ще бъдат достъпни за малки и средни предприятия. По отношение на инициативата „Три морета“ за пръв път у нас ще бъдат поканени Гугъл и Амазон у нас“, каза още икономическият минитър.

„Нашата първа задача беше да изготвим в спешен порядък план сметка за изборите, за което имахме само един ден. Успяхме да продължим част от мерките и да осигурим извънреден ресурс в размер на около 2,5 млрд. лева, за да успеем да запазим мерките, насочени към най-уязвимата част от населението“. Това заяви министъра на финансите Асен Василев.

#Стойчо Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"