Комбинирането на ваксини срещу КОВИД - факт в Италия

Комбинирането на ваксини срещу КОВИД - факт в Италия
A A+ A++ A

Италианската агенция по лекарствата одобри комбинирането на ваксините срещу коронавируса при хора под 60 години, пише в. "Месаджеро". Това позволява на ваксинираните с препарата на АстраЗенека, които са под 60 години, да получат втора доза от друга ваксина.

До решението се стигна, след като Италия реши да преустанови използването на ваксината на АстраЗенека при хора под 60 години заради промяна в епидемиологичната ситуация в страната и заради съотношението ползи/рискове. Окончателен стимул в тази насока беше смъртта от тромбоза на 18-годишна италианка след получаване на първа доза на препарата на АстраЗенека, като по този случай все още тече разследване, информира БТА.

Решението за комбиниране на ваксини обаче поражда въпроси в Италия. Първо, има съмнения, че няма да има достатъчно дози от препаратите от типа иРНК ваксини, каквито са тези на Пфайзер/Бионтех и Модерна. Второ, все още има колебания след колко време се поставя в този случай втората доза. При ваксината на АстраЗенека се изчакваше 12 седмици за втора доза, но при препаратите на Пфайзер и Модерна първоначално се препоръчваше втората доза да се постави на 21-ия ден, а после интервалът между двете дози беше увеличен до 40 дни.

#Италия #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"