Най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници

Най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници
A A+ A++ A

Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Броят на заетите в страната остава сравнително постоянен.

Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията - над 2,3 милиона души. Най-много са наетите в София. Следват Пловдив и Варна, казва пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

„Големият град като че ли най-успешно успява да даде най-много възможности за най-широк профил от хора - от по-добре образовани до по-слабо образовани, със специализация в различни насоки на икономиката. От значение в случая са и заплащането и стандартът на живот. Тъй като по-големите градове имат доста по-конкурентни пазар и на труда, съответно там и заплатите са по-високи“.

Има и общини с под 1000 наети, а повече от половината от общините губят наети между 2018 и 2019 година. След постепенното отпадане на ограничителните мерки вследствие на пандемията най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници:

„Появиха се много обяви за търсене на готвачи, на сервитьори, на шофьори и подобни професии. Това е големият фактор, който в момента всъщност движи тази динамика на трудовия пазар“.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »