Стефан Янев: Ако назначените експерти не работят в интерес на хората, ще сменим и тях

Стефан Янев: Ако назначените експерти не работят в интерес на хората, ще сменим и тях
A A+ A++ A

Има съпротива срещу действията на служебното правителство, заяви в предаването "Седмицата" на "Дарик" служебният премиер Стефан Янев, пише ТрафикНюз.

Наясно сме, че тези трудности са резултат от едно системно мислене и правене на политика по един определен начин в един определен период от време- това, което наричаме преход. Разбира се, има хора, които са доволни, има хора, които са недоволни. Според мен, повечето български граждани са недоволни, защото на тази политика от последните години ѝ липсва лице. Ние сега се опитваме да подобрим начина на комуникация. Да подобрим комуникацията между властите и институциите, така че това да бъде в интерес на хората, каза министър-председателят.

Той коментира, че идеята и стремежът на служебното правителство е "да комуникира чрез обществения интерес": "Когато всички институции работят за хората, това е техният смисъл. Вторият аспект на тази комуникацията е по отношение на нашите граждани. Искаме да имаме обратна връзка. Да виждаме и чуваме техния глас".

Дръжавата трябва да осигурява сигурност, справедливост и възможност на гражданите да благоденстват. Държавата е държава тогава, когато се стреми да осигурява тези три неща, обясни Стефан Янев. 

По думите му, служебното правителство е заварило един хаос в много сегменти от изпълнителната власт. Опитваме се по най-добрия начин да оправим това. Но за съжаление възможностите и времето са ни малко, но се надяваме този процес да продължи и в близките години, каза служебният премиер.

За два месеца не можем да променим управлението, посочи той. 

Борба с корупцията и ефекта на санкциите по „Магнитски“

Българските граждани са наясно с проблемите в корупцията и проблемите в публичния сектор, заяви Стефан Янев. Ние трябва да защитим нашите фирми от това да попаднат в секционен режим, каза още той и изрази радост от указанията на БНБ.

В действията на БНБ Янев вижда отражение на мотивацията на изпълнителна власт да се вземат мерки. Както решението на МС, така и решението на БНБ, завършва с призив към законодателната власт, тези въпроси да бъдат решени, когато има парламент, да бъдат решени включително на законодателно ниво, обясни Стефан Янев. 

На този етап няма риск нито за юридическите лица, нито за банковата система, каза той. Според него обаче, репутацията на страната ни е накърнена заради санкциите. 

Едно общество не може да съществува нормално в ситуацията на една пандемична корупционна среда, каза Стефан Янев.

Кадрова политика 

Нямам статистика и не я водя, обяви служебният премиер във връзка с кадровите промени в редица институции. "Определящото е професионализмът и отчетността на всички в държавната работа. Работата е в интерес на обществото. Вторият принцип е дали тези хора професионално осъществяват действията си в обществен интерес. Това са критериите. В това отношение са направени вече редица кадрови промени. Ако новоназначените хора не отговарят на тези критерии, ние сме ги назначили, ние ще ги освободим", обясни служебният премиер.  

Ние не сме променили 8000 човека администрация, не знам колко са. Не водя статистика. Количеството не е важно, важно е качеството, допълни той.

Машините за гласуване

Срещнахме много бърза реакция на посолството на Великобритания. Самият посланик ни увери, че тяхната държава застава плътно до нашата, за да се осигурят машините на време и да се проведат избори по начина, по който е записано в Избирателния кодекс, каза Стефан Янев. 

Има ясно увеличаване на броя на секциите и в Турция, и Великобритания, и САЩ. В този смисъл не виждам облагодетелстване за никого, посочи Янев. 

Посещението на Кьовеши

Както санкциите, така и посещението на Кьовеши е един сигнал от нашите съюзници. Те ни дават сигнал, че знаят, но не могат да ни свършат работата, коментира служебният премиер във връзка с посещението на главният прокурор на Европа у нас. 

За нас основната задача като общество е да подредим нашата къщичка, ако е необходимо със законодателни промени, добави той. 

Трансплантациите в Лозенец

Скандалът е международен, данните са притеснителни, каза Стефан Янев. Сигналите за нередностите в болница "Лозенец" са били подадени на политическото ръководство още през февруари. И това политическо ръководство не само че не е направило нищо, но дори е препотвърдило мандата на тогавашния директор на болницата, обяви премиерът.

Той коментира и дейността на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. По думите му, д-р Кацаров има тежката задача да проследи как работи и какви са проблемите в системата на цялото здравеопазване, където трябва да се посочат основните недостатъци. 

Всички български граждани трябва да имат достъп до качествено здравеопазване. И аз подкрепям здравния министър в неговите действия в тази посока, заяви Стефан Янев. 

Трагедията в Черно море

Трябва да се каже ясно на обществото, че тази трагедия е в резултата на неглижирането на българската армия в продължение на години, каза служебният премиер във връзка с инцидента, при който по време на учение загина български пилот. 

Момчетата и момичетата работят с остаряла техника с риск за здравето и живота си. И това се знае отдавна. Тренировъчните часове са под необходимия санитарен минимум. Нещата не са добри и те не са нови, заяви Янев и добави: "Посланието ми е, че трябва да се грижим за армията си".

Черната кутия на самолета все още не е намерена. Издирвателната операция продължава. "Технологично животът на черната кутия в солена вода е около 5 дни. Дълбочината, на която се търси е между 70 и 80 метра. Търси се със специализирана апаратура", обясни Янев. 

Отношенията с РС Македония

Търсенето на диалог е най-важното, посочи министър-председателят във връзка с отношенията с РС Македония. По думите му, властите в съседната ни страна все по-добре започват да разбират исканията на България. Досега обаче българските желания не са достатъчно комуникирани, каза Стефан Янев. 

България ще я има, когато има почтени хора, които мултиплицират тази почтеност, заяви още служеният премиер. 

Снимка: Дарик

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай