Горивото: Как да ни излезе най-евтино до морето?

Горивото: Как да ни излезе най-евтино до морето?
A A+ A++ A

Цените на горивата са изключително актуална тема в средата на юни, когато започват плановете за по-дълги пътувания за почивка. Оказва се, че един план за това къде точно да заредим не е излишен, защото той може да осигури неочакван финансов бонус. Причината е, че във всяка област и дори град цените на горивата са различни, предаде НОВА.

Най-често цената на горивото зависи от броя на бензиностанциите в даден град. Когато те са малко, обикновено ставките се покачват. В Кюстендилско например се плаща скъпо – там бензин се зарежда средно за 2.11 лв. Рекордьор в областта е Сапарева баня, където на места цената достига 2.18 лв. В съседната област Перник тенденцията е друга – там заради големия брой бензиностанции средната цена пада и е 2.09, като гориво може да се намери и за 2.04 лв.

Цените на бензина обаче са напът да направят завой в морското пътуване. Ставките на горивото в момента са такива, че по-евтино би излязло ако, тръгвайки от Сапарева баня, заредим само за 10 лева и след това, вместо през Ихтиман, заобиколим през Перник. Там можем да заредим на цена, достатъчно ниска, че да компенсира заобикалянето и дори да ни осигури спестявания за една скромна вечеря повече на морето.

Перник обаче правят сметка и тя тази година изглежда добра. Защото в града горивата в момента са на сравнително ниски цени. На принципа, че чуждото е по-хубаво, много от шофьорите намират бензина за по-евтин в другия край на България. На туристите от Шумен например им се струва евтино в Сапарева баня.

През последната една година цените на горивата са се покачили средно между 20 и 25%. За изминалите шест месеца поскъпването е с 30 стотинки на литър.

„От над една година цената на петрола на световните пазари започна да се повишава постепенно. Това неминуемо влияе на пазара на горива”, обясни енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той очаква, че през летния сезон цените ще бъдат относително стабилни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »