Днес се открива предизборната кампания: 6 711 048 избиратели ще бъдат ухажвани от 23 партии и коалиции

Днес се открива предизборната кампания: 6 711 048 избиратели ще бъдат ухажвани от 23 партии и коалиции
A A+ A++ A

Днес официално почва предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание, които ще се произведат на 11 юли.

Те бяха насрочени с указ номер 130 на президента, публикуван в Държавен вестник на 12 май след като 45-я парламент не можа да състави правителство и се наложи президента да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство.

В изборите за парламент ще участват 23 формации от отделни партии или коалиции, които те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД "ГРАО" към МРРБ. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. Точната бройка ще стане ясна по време на изборите. 

До 10 юни са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина. Срокът за подаване на документи изтича на 15 юни. Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561. 

Хората, подали заявления за гласуване в чужбина, могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната. 

В близко време ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича и срокът за назначаването на СИК от РИК в страната.

Основен проблем за изборите през юли се оказа машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини. Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване защото секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Там където има обективни пречки обаче, законът позволява да се гласува с хартиени бюлетини. В една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини. Очаква се доставка на още 1500 бройки машини. 

Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

За първи път на машини ще може да се гласува и в избирателни секции извън страната, но само в секции с очакван по-голям брой избиратели.

Предизборната кампания приключва на 9 юли, а на 10 юли е денят за размисъл. Изборите са насрочени за 11 юли.  

#предизборна кампания #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »