Майки излязоха на протест във Варна

Майки излязоха на протест във Варна
Майки излязоха на протест срещу проектобюджет 2012 за Държавно обществено осигуряване. Снимка: mamita-bg.com
A A+ A++ A

Протестна разходка на майки с деца се състоя на входа на Морската градина във Варна срещу проектобюджет 2012 за Държавното обществено осигуряване.

Протестиращите майки искат парите, които държавата отпуска през втората година на майчинството, да се увеличат до нивото на минималната работна заплата, предаде БГНЕС.

Една от протестиращите майки, Галина Арнаудова, обясни, че държавата ще продължи да дава 240 лв. Въпреки че минималната работна заплата беше вдигната на 270 лв. И предстои тепърва да стигне 290 лв.

„Досега винаги обезщетението е било равно на минималната работна заплата. Натяква ни се, че майчинството е твърде дълго, което не е вярно“, посочи тя и обясни, че в други европейски държави майчинството е много по-дълго:

„Има държави, които подпомагат майките до 3 години – в Австрия например, в Чехия и Словакия – до 4 години, в Румъния майчинството е 2 години, като заплащането е на 85% от заплатата. Така че да не се настройва обществото срещу нас, че ние вземаме, видите ли, прекрасно майчинство и че не са ни нужни тези пари“, категорична е Арнаудова.

Майките са също против срока за изчисление на майчинството да се увеличава от 18 на 24 месеца.

„Ние сме категорично против, особено да се прави това нещо от днес за утре. Лишават се майките и семействата от правото на планиране. Тези, които в момента са бременни, са планирали при 18 месеца срок на изчисление, догодина ще родят и ще им изчисляват на 24 месеца. Това не се аргументира както трябва от министъра и от правителството. Ако такова нещо ще се прави, първо да се аргументира солидно пред обществото и да се приема поне една година преди да се въведе в сила. Това са ни основните искания“, подчерта още Арнаудова.

Тя добави, че над 1000 майки са се обединили във „Фейсбук“, но едва онзи ден са решили да протестират, защото „е много трудно да се съберат майки с малки деца и затова днес сме малка численост“.

#майки #Варна #протест #ДОО #Държавно обществено осигуряване #майчинство #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"