Нови разговори между ЦИК, "Сиела Норма" и МФ за допълнителни машини за вота

Нови разговори между ЦИК, "Сиела Норма" и МФ за допълнителни машини за вота
A A+ A++ A

И днес са продължили разговорите между ЦИК, фирмата "Сиела Норма" и Министерски съвет по финансовите възможности да се осигурят допълнителни машини и логистиката за изборите за частичните избори на 27 ми юни и на парламентарните на 11 ти юли.  Държавата търси директен контакт и с производителя на машините "Смарт Матик".

Пред Националното радио управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров коментира, че правителството все още обсъжда финансовите параметри и възможностите да осигури допълнително финансиране на ЦИК за машинния вот:

"Със сигурност основно се мисли за пари, най-вече тяхната страна. ЦИК и Министерски съвет да помислят за възможностите от бюджетна гледна точка и от гледна точка на поемане на някои от дейностите за сметка на държавни предприятия или други служби, които биха могли да ги извършат, най-вече логистични дейности".

В кратък срок, вероятно утре, ще има по-конкретно решение, каза Тодоров. Допълни, че държавата ще осъществи директен контакт с производителя на машините, фирмата "Смарматик":

"Най-малкото търси до край възможностите за редуциране на разходите в тази част, която е за допълнителните машини, която обаче е най-голямото перо в Бюджета. Не съм сигурен, че ще се получи резултат за намаляване на бюджета. Просто е нещо, което вече е извън нас".

Междувременно стана ясно, че от фирмата "Български машини за гласуване" информират ЦИК, че до 26-ти юни могат да доставят до 500 машини с инсталиран софтуер, като са готови да осигурят логистиката и поддръжката на машините при изборите в страната и в чужбина.

Друга фирма - "Панов-ЕООД", също информира комисията, че може да достави 1500 машини на единична цена 3400 лева при условията на вече прекратената обществена поръчка.

Трета фирма - "Прогресгруп", към която е изпратено също запитване от ЦИК, поставя въпроси дали машините трябва да са от същия тип, доставени от "Сиела Норма" и дали са валидни всички условия на предходната поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"