20 000 българи чакат за безплатни курсове по европрограма

20 000 българи чакат за безплатни курсове по европрограма
Близо 20 000 българи чакат да бъдат включени в безплатни курсове по чужди езици и по професии по европейската програма „Аз мога повече". Снимка: newcommunity.org
A A+ A++ A

Близо 20 000 българи чакат да бъдат включени в безплатни курсове по чужди езици и по професии по европейската програма „Аз мога повече".

Причина за забавянето са изчерпаните ваучери за обучение по програмата, шредаде бТВ.

Ваня Дюлгерова от Варна например кандидатства по програмата „Аз мога повече" за безплатен ваучер, с който да се включи в курс за сладкар през есента на миналата година.

В края на септември 2011 г. успява да попадне в регистъра на Агенция по заетостта, но обаждане от там получава едва сега, т.е. година по-късно.

От Агенцията по заетостта я потърсили с молба да представи копие от дипломата си за средно образование – изискване, въведено с цел да не се допускат кандидати, завършили езикова гимназия например да получават безплатни ваучери за курсове по чужд език.

Зина Андреева от Агенция по заетостта обясни, че Ваня не е повикана, защото няма финансов ресурс за обезпечаване.

По програмата са кандидатствали 76 000 души. Пари обаче има за около 60 000, като 44 000 от тях вече посещават курсове по чужди езици и по професии, а останалите чакат.

Решение е намерено. Отпуснати са допълнителни 50 милиона лева.

Приоритетно в курсове ще бъдат включени тези, които в момента чакат, а от началото на октомври в бюрата по труда ще започне набирането и на нови желаещи.

Срокът на програмата е удължен до края на 2014 г.

#Агенция по заетостта #квалификация #Бюро по труда #чужди езици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"