Хората с обратна сексуална ориентация се оплакаха от враждебни групи преди София Прайд

Хората с обратна сексуална ориентация се оплакаха от враждебни групи преди София Прайд
A A+ A++ A

Тази събота, 12 юни, предстои провеждането на четиринадесетия София Прайд. Прайдът е вече традиционно за София събитие. Шествие за права, включващо хората от ЛГБТИ общността, техните близки и приятели и всички граждани, споделящи убеждението, че хората имат равни права.

През изминалите две седмици събитията, предвидени в програмата на прайда, бяха до едно атакувани от враждебни групи млади мъже, които обиждаха събралите се хора, заплашваха ги, облепяха пространствата с обидни плакати и стикери, замеряха ги с яйца, чупиха знамена и други.

Бяха повредени също така редица билборди в столицата, информиращи за датата на предстоящия София Прайд.

Паралелно с тези събития през последните дни започна клеветническа кампания, обвиняваща организаторите на София Прайд в “пропаганда на педофилия”. Разпространяват се агитационни материали, твърдящи, че ЛГБТИ хората “искат децата ви”. Разпространено беше и отворено писмо, твърдящо, че общността работи за легализиране на педофилията и насилието над деца, както и за “да учат в детската градина как се мастурбира от 0 до 4г възраст по препоръка на СЗО и УНИЦЕФ”.

Организаторите на София Прайд и фондация “Сингъл Степ” са предприели необходимото пред органите на властта за установяване самоличността на извършителите на посочените правонарушения и предотвратяване на други такива. След установяването им, ще предприемем всички необходими правни действия.

Към настоящия момент институциите обаче са безмълвни, а единственият политически субект, който взе отношение към случващото се, е Зеленото движение.

Целта на всички тези акции е хората, които биха се включили в София Прайд, за да подкрепят ЛГБТИ общността, да бъдат сплашени.

Целта е гласовете, които биха се изказали в подкрепа на нашата общност, да бъдат разколебани.

Целта е да повярваме, че една ултра националистическа формация, която не успя да влезе в 45-ото Народно събрание, някак е успяла да превземе умовете и сърцата на мнозинството от нашите съграждани.

Ние не вярваме в това.

Уважаеми госпожи и господа,

Организационният комитет на София Прайд остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната програма на прайда.

Това обаче е крайно недостатъчно, за да получи обществото ни еднозначен сигнал, че насилието, заплахите, вандализма и разпространяването на фалшива информация, целяща всяване на омраза към определена група хора, са не само незаконни, но и човешки неприемливи действия.

Вие – представителите на основните действащи в държавата ни институции – президентство, министерски съвет, съдебна власт, местна власт, както и всички публични политически лица – носите пряка отговорност да уверите всеки един български гражданин, всеки човек, попаднал на териториторията на тази държава, че никой няма право да заплашва живота му; че никой няма право да го унижава, да подлага на съмнение неговото човешко достойнство и права; че всяко насилие и агресия ще срещнат най-строгия отпор на закона.

Вие сте гласовете, които трябва да се изправят срещу формализираната омраза; срещу насилието и безнаказаната саморазправа; и не на последно място – срещу политическия ПР, плащан с безопасността, спокойствието и свободата на една група български граждани.

В Конституцията на Република България пише, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

Време е да осъдите всички хомофобски и трансфобски противоправни прояви от последните седмици. Време е да се ангажирате с диалог с ЛГБТИ организациите и да започнете борба с престъпленията от омраза.

София Прайд ще се изправи срещу пропагандата на омраза, хомофобия и трансфобия на 12 юни!

За контакти:

Радослав Стоянов, Български хелзинкски комитет, 02 944 0670

Лилия Драгоева, фондация Билитис, 0883 309 641

Симеон Василев, фондация ГЛАС, 0882 886 410

Венета Лимберова, ЛГБТИ организация Действие, 0888 792 699

#ЛГБТИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"