Единствената жена-премиер на България Ренета Инджова: Имаме да разчистваме територия от престъпници

Единствената жена-премиер на България Ренета Инджова: Имаме да разчистваме територия от престъпници
A A+ A++ A

От поведението на виновните зависи, каква ще бъде съдбата на сигнала, който получаваме от САЩ. Това каза Ренета Инджова за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ по повод санкциите наложени на България. Според нея, тези санкции са дори закъснели. Ренета Инджова изрази недоумение защо ББР, която има характера на фонд на държавата със специално предназначение, се е превърнала в банка на олигарсите и призова всички недоволни от това, че има чужда намеса в работите на България да се смирят, защото това е намеса в престъпната дейност на всички правителства на България до този момент.

"Ние имаме да разчистваме една територия от престъпници. Това означава, че има необходимост от гражданското общество, защото то предизвика интереса на света към България. И тези, които решиха, че гражданското общество е една лятна авантюра, от която после могат да се извлекат политически дивиденти, сега трябва да разберат, че ако не подкрепят продължаващите от миналото лято протести, ще получат същите резултати."

"Това незабележимо за тях гражданско общество няма да позволи да се състави правителство, защото и президентът дължи своя рейтинг на това, че то тръгна и защити президентската институция от набезите на главния прокурор, а служебното правителство дължи живота си на това, че гражданското общество не позволи на парламента да направи концесиите си."

"Ако не беше това гражданско общество, Борисов досега щеше да си е накупил всички, които са в парламента и да продължи по същия начин. Казвам това в 333-я ден на протестите в България, които започнаха миналото лято и които днес се превръщат в палатков протест около Съдебната палата, който ще бъде назован "Зона без каскети“.

Тоест, ако ще правят кампания политическите сили и искат да се извършат избори, които са в условията на правов и демократичен ред, не трябва да стигат до изборните урни преди прокурорът Иван Гешев да си е подал оставката. Затова казвам на всички, които смятат, че ще минат само с приказки за реформи – този път няма да стане. Лакмусът и гаранцията за това, че отиват на почтени, истински избори, може да бъде само, ако се присъединят към протеста "Агора 21“, категорична беше Ренета Инджова и допълни, че днес политиците имат репутация толкова, колкото гражданското общество им дава.

Според нея, само то е в състояние да предизвика онази правилна политическа линия, която България има да извърви.

#Ренета Инджова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай