Полетът на „Бистришките тигри" извършен с документна измама, алармира щабът на Кунева

Полетът на „Бистришките тигри" извършен с документна измама, алармира щабът на Кунева
При скандалния полет на футболистите с Авиоотряд 28 на 28 юли 2012 г. е извършена документна измама под натиск, обяви проф. Велислав Минеков от партия „България на гражданите". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При скандалния полет на футболистите с Авиоотряд 28 на 28 юли 2012 г. е извършена документна измама под натиск, обяви проф. Велислав Минеков от партия „България на гражданите".

От политическата формация са изпратили писмо с 27 въпроса на 20 август т.г. към Авиоотряд 28, но са получили отговори само на 12 от тях, предаде БГНЕС.

Преди месец се разпространи информацията, че правителственият „Еърбъс" е извършил полет до Варна за контрола между третодивизионните отбори „Витоша" – Бистрица, и „Чавдар" – Етрополе.

В първия е картотекиран самият премиер Бойко Борисов, а собственик на втория е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Според някои публикации в медиите Борисов изгубил игра на карти и трябвало да изпълни едно желание на опонента си Димитров, а желанието било полет на Авиоотряд 28.

По-късно Бойко Борисов се опита да оправдае полета на „Бистришките тигри" с аргумента, че и други футболни отбори са го ползвали.

Според проф. Велислав Минеков би трябвало този случай да е обект на проверка от новосформираната парламентарна антикорупционна комисия, оглавявана от депутата Яне Янев.

„Това е толкова скандално, колкото да падне от власт премиер на една европейска държава," смята професорът.

"Знаем, че полетът е изпълнен. Когато е наредено на екипажа е записано, че този полет ще се извърши без пътници на борда - т. нар. "ferry". Незнайно как някоя ръка задрасква думичките "ferry " и го пише като обикновен полет, и то държавен. Първият въпрос е, все пак, като какъв е изпълнен този полет. Очевидно е, че той е изпълнен като държавен, защото лицензът на авиоотряда е за такива полети," обяснява случая авиоинженерът Сергей Петков, също член на Националния съвет на „България на гражданите".

Той попита какви държавни задачи са изпълнявали футболистите на борда на правителствения самолет и посочи, че заявката на БФС с резолюция на премиера е постъпила в Авиоотряда 3 дни след самия полет.

„В резолюцията на премиера върху искането на президента на БФС Борислав Михайлов от 1-ви август 2012 г. за наемането на самолета за полет София – Варна - София не става ясно кои отбори ще пътуват и пише: „Да! Със заплащане."," уточни Сергей Петков.

Авиоинженерът допълни, че този полет наистина е заплатен от БФС.

„За използването на Авиоотряд 28 в лиценза им е посочено, че той има право да изпълнява полети със специално предназначение. В устройствения им правилник пише, че такива полети могат да се извършват и за ведомства. Но БФС в никакъв случай не е министерство или ведомство, защото ведомството е държавна институция, а в сайта им е написано, че БФС е асоциация на футболни клубове," поясни Сергей Петков.

#Велислав Минеков #„България на гражданите" #Авиоотряд 28 #Варна #Бойко Борисов #ГЕРБ #Емил Димитров #„Бистришките тигри" #БФС #Борислав Михайлов #премиер на България #депутат от ГЕРБ #Меглена Кунева #документна измама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"